whatsapp
מהי אטופיק דרמטיטיס וכיצד לטפל בה
מהי אטופיק דרמטיטיס וכיצד לטפל בה

מהי אטופיק דרמטיטיס וכיצד לטפל בה

אטופיק דרמטיטיס הינה דלקת עור כרונית הפוקדת כ-10%-20% מהתינוקות ומהילדים אך היא יכולה להופיע בכל גיל. מה התסמינים והגורמים למחלה? אילו טיפולים ביתיים יכולים להקל על התסמינים? תשובות לשאלות נוספות במדריך שלפניכם.

אטופיק דרמטיטיס – סקירה כללית

אטופיק דרמטיטיס, אקזמה של העור, אסתמה של העור או דלקת עור אטופית, הינה מצב הגורם לאדמומיות וגרד בעור. מצב זה מופיע על פי רוב בילדות, אך עשוי להופיע בכל גיל. אטופיק דרמטיטיס הינו מצב כרוני הנוטה להתפרץ מעת לעת, ולעתים הוא מלווה באסטמה או בקדחת השחת.
עד כה לא נמצאה תרופה לאטופיק דרמטיטיס, אך טיפולים רפואיים וכן טיפולים ביתיים יכולים להקל על הגרד ולמנוע התפרצויות חדשות. למשל, מומלץ להימנע משימוש בסבונים מוצקים ולשמור על לחות העור באופן קבוע באמצעות קרמים רפואיים או משחות.

מהם התסמינים של אטופיק דרמטיטיס?

התסמינים למחלה משתנים מאוד מאדם לאדם, והם עשויים לכלול:
  • עור יבש.
  • גרד, שעלול להיות חמור, בעיקר בשעות הלילה.
  • כתמים אדומים עד חומים-אפורים, בעיקר על הידיים, הרגליים, הקרסוליים, הצוואר, החזה העליון, העפעפיים ובחלק הפנימי של המרפקים והברכיים. בקרב תינוקות הכתמים יכולים להופיע על הפנים והקרקפת.
  • גבשושיות קטנות אשר עשויים לדלוף מהן נוזלים וגלדים כאשר מגרדים אותן.
  • עור עבה, סדוק וקשקשי.
  • עור רגיש, נפוח ומגרד.
 
אטופיק דרמטיטיס מופיעה לרוב לפני גיל 5 ועשויה להתפתח בגיל ההתבגרות וכן בבגרות. חלק מהחולים חווים התפרצות של המחלה מעת לעת ולאחר מכן אינם חווים את תסמיניה למשך תקופה ואפילו למשך מספר שנים.

מתי יש לפנות לרופא?

יש לפנות לרופא כאשר:
  • החולה סובל מאי נוחות עד כדי השפעה על השינה והפעילויות יומיומיות.
  • התפתח זיהום בעור המתאפיין בפסים אדומים, מוגלה או גלדים צהובים.
  • החולה ממשיך לחוות את התסמינים למרות הטיפול הביתי.
 
כמו כן, חשוב לפנות לטיפול מיידי עבור ילדכם במידה והפריחה נראית מזוהמת והוא סובל מחום.

מהם הגורמים למחלה?

עור בריא מסייע לשמור על לחות ומגן על האדם מפני חיידקים, גירויים ואלרגנים. אקזמה של העור קשורה בשינוי של הגן המשפיע על יכולתו של העור לספק הגנה זו. לפיכך, העור הופך למושפע מגורמים סביבתיים, גירויים ואלרגנים. בקרב ילדים, לעתים, אלרגיה למזונות מסוימים עשויה להיות קשורה בהתפרצות המחלה.

גורמי הסיכון למחלה

גורם הסיכון העיקרי עבור אטופיק דרמטיטיס הוא היסטוריה אישית או משפחתית של אקזמה, אלרגיות, קדחת השחת או אסטמה.

מהם הסיבוכים האפשריים?

סיבוכים של אטופיק דרמטיטיס עשויים לכלול:
  • אסטמה וקדחת השחת: אקזמה של העור לעתים מקדימה מצבים אלו. יותר ממחצית מהילדים הצעירים הסובלים מאטופיק דרמטיטיס מפתחים אסטמה וקדחת השחת עד גיל 13.
  • גירוי כרוני, עור קשקשי: מצב העור הנקרא "ליכן סימפלקס כרוניקוס של העור" מתחיל עם כתם עור מגרד. כאשר החולה מגרד את האזור, האזור הופך למגרד אף יותר ונוצר מעגל שקשה לעצור אותו. מצב זה יכול לגרום לעור הפגוע להפוך לנטול צבע, עבה ומחוספס.
  • דלקות עור: גירוד תכוף הפוגע בעור עשוי להוביל לפצעים פתוחים וסדקים. אלו מגבירים את הסיכון לזיהומים מחיידקים ווירוסים, כולל נגיף ההרפס סימפלקס.
  • בעיות שינה: מעגל הגירוי והגירוד עלול להוביל לאיכות שינה ירודה.

האם ניתן למנוע התפרצות המחלה?

העצות הבאות מתמקדות בטיפולים ביתיים המסייעים במניעת התפרצויות של אטופיק דרמטיטיס:
  • שמירה על לחות העור: יש למרוח לפחות פעמיים ביום קרמים, משחות ותחליבים המשמרים את לחות העור.  שימוש בווזלין על עור התינוק עשוי לסייע במניעת התפתחות המחלה.
  • הימנעות מגורמים המחריפים את המצב: זיעה, לחץ נפשי, השמנה, סבונים מוצקים, חומרי ניקוי, אבק ואבקנים עשויים להחריף את התגובה בעור. יש לצמצם את החשיפה אליהם ככל הניתן. תינוקות וילדים עלולים לחוות התפרצויות בשל אכילת מזונות מסוימים, כולל ביצים, חלב, סויה וחיטה. יש להתייעץ עם רופא הילדים על מנת לזהות אלרגיות מזון פוטנציאליות.
  • רחצה קצרה: מומלץ להגביל את הרחצה באמבטיה או במקלחת ל-10 עד 15 דקות, תוך שימוש במים חמימים ולא חמים מדי. 
  • רחצה באמבט מהול במעט אקונומיקה: כדי למנוע התפרצויות ולצמצם את החיידקים על העור הגורמים לזיהומים, ניתן לרחוץ באמבט המלא במים חמים (כ-150 ליטר) ומדולל ב- 1/2 כוס (118 מיליליטר) של אקונומיקה ביתית (לא אקונומיקה מרוכזת). יש לטבול באמבט מהצוואר ומטה או רק את האזורים הפגועים של העור במשך כ-10 דקות. יש לשמור על זהירות מרבית ואין לטבול את הראש או לבלוע מים. רחיצה כזו מומלצת עד פעמיים בשבוע, וכן כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל לפני כן.
  • שימוש בסבונים עדינים: יש להשתמש בסבונים העדינים לעור. יש לשים לב כי סבונים, דיאודורנט וסבונים אנטיבקטריאליים יכולים להסיר יותר שמנים טבעיים מהעור ובכך לייבש אותו.
  • ייבוש זהיר: לאחר רחצה יש לטפוח בעדינות על העור עם מגבת רכה ולהחיל קרם לחות כל עוד העור עדיין לח.
  • טיפול פוטותרפי ביתי: פוטותרפיה הינה שיטת טיפול באור אולטרה סגול הנספג בשכבה העליונה של העור (האפידרמיס), ומאט את קצב החלוקה של התאים. טיפול באמצעות מכשיר פוטותרפיה ביתי למעשה מחקה את חשיפת העור לקרני ה-UVB של אור השמש, ובכך תורם לחיטוי וריפוי של פצעים. מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לפני טיפול בפוטותרפיה.

טיפולים רפואיים כאשר המצב מחמיר

אטופיק דרמטיטיס הינה מצב מתמשך, ולעתים צריך לנסות טיפולים שונים במשך חודשים או שנים כדי לשלוט בה. גם במקרים בהם הטיפול מצליח, התסמינים עשויים לחזור ולהתפרץ.
חשוב לאבחן את המצב מוקדם ככל הניתן, כדי להתחיל בטיפול הולם. אם החלת לחות וטיפולים ביתיים אחרים אינם עוזרים, הרופא המטפל עשוי להציע אחד או יותר מהטיפולים הבאים:
  • קרמים השולטים בגרד ועוזרים לעור להחלים:יש למרוח את הקרם או המשחה הקורטיקוסטרואידית בהתאם להוראות והמלצת רופא, לאחר החלת לחות על העור. חשוב לשים לב כי שימוש יתר בתרופה זו עלול לגרום לתופעות לוואי, כולל דילול העור.
  • תרופות הנלחמות בזיהום: הרופא המטפל עשוי להמליץ על קרם אנטיביוטי אם הופיעו בעור זיהום בקטריאלי, פצע פתוח או סדקים. כמו כן, ניתן ליטול אנטיביוטיקה דרך הפה למשך זמן קצר כדי לטפל בזיהום.
  • תכשירים המכילים סטרואידים: תכשירים אלו נועדו להפחית את הגירוד והדלקת שנלווים להתפרצויות. בשל חשש לתופעות לוואי הנגרמות בעקבות שימוש לא נכון, הרופא המטפל ימליץ על התכשיר המתאים וכן על המינון הנדרש.
  • תכשירים שאינם מכילים סטרואידים: קרם או משחה המכילים מעכבי קלצינורין ומאפשרים שימוש לאורך זמן, גם באזורים שמועדים יותר לתופעות כמו העפעפיים וקיפולי הגוף.
למידע נוסף ולרכישת מכשיר פוטותרפיה ביתי– צרו קשר בטל' 072-2159090 או דרך האתר, ואנחנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותכם.
      
חזרה לרשימה
מאמרים נוספים מאמרים נוספים
לפניכם 10 דרכים שיעזרו לכם להימנע ממיגרנה, או לתפקד בצורה מיטבית גם כשהיא כבר מתרחשת כולל מידע על עזרים להקלה על מיגרנה
תחושת כאב ואי נוחות בחלק האחורי של הגוף היא בהחלט לא נעימה, וככל שתקדימו את הטיפול בה, כן ייטב. השאלה היא: מה גורם לאי-נוחות? המשיכו לקרוא כדי ללמוד על טחורים לעומת פיסורה, וכן איך ניתן להתמודד עם הגורם שמסב לכם את התחושה הלא נעימה הזו.
מדריך והמלצות לשמירה על לחץ דם תקין, מהם מדדי לחץ דם תקינים, מה גורם ללחץ דם גבוה, סימפטומים ללחץ דם גבוה ועוד
פיברומיאלגיה, או בשמה העברי דאבת, הינה תסמונת שכיחה ביותר המתבטאת בכאב מפושט במערכת השרירים. מה התסמינים? מי נמצא בקבוצת הסיכון? אילו שינויים יש לקיים באורח החיים כדי לטפל בה? כל זאת ועוד בכתבה שלפניכם.

בטרם רכישת מוצר או תכשיר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך לגבי מטרות השימוש במוצר, אופן השימוש בו, תופעות הלוואי והאינטראקציה שלו עם תכשירים רפואיים אחרים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט / תזונאי / מרפא בעיסוק / רוקח ו/או מומחה מוסמך אחר.

כל אחד מספקי המוצרים באתר קובע את עלויות המשלוח בהתאם להחלטתו, ספק המוצרים רשאי לקיים מבצע באתר הכולל זיכוי וביטול דמי המשלוח. במידה וההזמנה כוללת מוצרים מספקים שונים ישלם המזמין דמי משלוח בגין כל הזמנה בנפרד בהתאם להחלטת הספקים השונים.
אין בשיחת הטלפון, לשם רכישת המוצר, משום ייעוץ מקצועי בתחום הנגישות. בכל מקרה של התלבטות לגבי מידת התאמת המוצר אנו ממליצים לקבל יעוץ מקצועי מיועץ נגישות מוסמך.

נבנה ע"י לוגייט טכנולוגיות