whatsapp
מהי פיברומיאלגיה ואיך ניתן לטפל בה?
מהי פיברומיאלגיה ואיך ניתן לטפל בה?

מהי פיברומיאלגיה ואיך ניתן לטפל בה?

פיברומיאלגיה, או בשמה העברי דאבת, הינה תסמונת שכיחה ביותר המתבטאת בכאב מפושט במערכת השרירים. מה התסמינים? מי נמצא בקבוצת הסיכון? אילו שינויים יש לקיים באורח החיים כדי לטפל בה? כל זאת ועוד בכתבה שלפניכם.
 
דאבת, דאבת השרירים או פיברומיאלגיה (Fibromyalgia), הינה הפרעה המאופיינת על ידי כאבים בשרירי השלד, המלווים בעייפות, קשיי שינה וזיכרון וכן מצבי רוח. חוקרים מאמינים כי הדאבת משפיעה על הדרך בה המוח מעבד אותות כאב, ובכך למעשה מגבירה את תחושות הכאב.
התסמינים מתחילים לפעמים לאחר טראומה פיזית, ניתוח, זיהום או לחץ נפשי משמעותי. במקרים אחרים, התסמינים מצטברים בהדרגה עם הזמן ללא גורם יחיד.
נשים נוטות יותר לפתח פיברומיאלגיה מאשר גברים. אנשים רבים שיש להם דאבת נוטים גם לכאבי ראש בעקבות מתח נפשי, הפרעה במפרק הלסת, תסמונת המעי הרגיז, חרדה ודיכאון.
אמנם אין תרופה עבור דאבת, אך מגוון רחב של תרופות יכול לעזור לשלוט על התסמינים. כמו כן, פעילות גופנית, הרפיה ואמצעים להפחתת לחץ עשויים גם הם לסייע.
 
תסמינים:
התסמינים של פיברומיאלגיה כוללים:
  • כאב מפושט: הכאב הקשור פיברומיאלגיה מתואר לעתים קרובות ככאב עמום וקבוע שנמשך לפחות שלושה חודשים. כדי להיחשב ככאב מפושט, הכאב חייב להתרחש משני צידי הגוף וכן מעל ומתחת המותניים.
  • עייפות: אנשים עם פיברומיאלגיה מתעוררים לעיתים קרובות עייפים, למרות שהם מדווחים על שינה רציפה ומלאה. השינה לעיתים קרובות נפגעת על ידי כאב, ולחולים רבים יש הפרעות שינה אחרות, כגון תסמונת הרגליים חסרות המנוחה ודום נשימה בשינה.
  • קשיים קוגניטיביים: לחולים רבים נפגעת היכולת להתמקד, לשים לב ולהתרכז במשימות.
 
פיברומיאלגיה לעיתים קרובות מתקיימת עם מצבים מכאיבים אחרים, כגון:
  • תסמונת המעי הרגיז.
  • מיגרנה וסוגים אחרים של כאבי ראש.
  • דלקת בשלפוחית השתן או תסמונת שלפוחית השתן הכאובה.
  • הפרעות במפרק הלסת.
מה הגורמים לדאבת?

כיום, לא ידוע לרפואה מה הגורם לפיברומיאלגיה, אך קרוב לוודאי שהיא כרוכה במגוון גורמים הפועלים יחד. אלו עשויים לכלול:
·         גנטיקה: בגלל שפיברומיאלגיה נוטה להתפרץ בקרב קרובי משפחה, ייתכן שישנן מוטציות גנטיות מסוימות שעשויות לגרום לרגישות יתר לפתח את ההפרעה.
·         זיהומים: מחלות מסוימות נראות כמעודדות פיברומיאלגיה או גורמות להחמרתה.
·         טראומה פיזית או רגשית: פיברומיאלגיה יכולה לפעמים להתפרץ על ידי טראומה פיזית, כגון תאונת דרכים. לחץ פסיכולוגי עלול גם לגרום למצב זה.

למה זה כואב?

חוקרים מאמינים כי גירוי עצבי חוזר גורם למוח של אנשים הסובלים מפיברומיאלגיה להשתנות. שינוי זה כרוך בגידול חריג ברמות של חומרים כימיים מסוימים במוח המאותתים על כאב (נוירוטרנסמיטורים). בנוסף, נראה כי קולטני הכאב של המוח מפתחים סוג של זיכרון של הכאב ולפיכך הופכים לרגישים יותר, כלומר הם יכולים להגיב יתר על המידה לאותות כאב.
 

מהם גורמי הסיכון לפיברומיאלגיה?

  • מין האדם: פיברומיאלגיה מאובחנת בתדירות גבוהה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים.
  • היסטוריה משפחתית: אנשים בעלי קרובי משפחה הסובלים מדאבת עשויים להיות בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח בעצמם את ההפרעה.
  • הפרעות אחרות: אנשים הסובלים מדלקת מפרקים ניוונית, דלקת מפרקים שגרונית או זאבת, עשויים להיות בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח פיברומיאלגיה. 

סיבוכים אפשריים

הכאב וחוסר השינה הקשורים בפיברומיאלגיה עשויים לפגוע באיכות החיים וכן ביכולת לתפקד בבית או בעבודה. התסכול של התמודדות עם מצב שלעתים קרובות אינו מובן, יכול אף הוא לגרום לדיכאון וחרדה המשפיעים על הבריאות.

כיצד מאבחנים דאבת?

בעבר, הרופאים היו בודקים 18 נקודות ספציפיות על גוף המטופל כדי לבחון כמה מהם כואבים כתגובה ללחיצה חזקה. הנחיות חדשות יותר אינן מחייבות בדיקה זו. במקום זאת, אבחון פיברומיאלגיה יכול להתבצע אם לאדם יש כאב נפוץ במשך יותר משלושה חודשים - ללא מצב רפואי שביסודו עלול לגרום לכאב.
אמנם אין בדיקות מעבדה שיכולות לאשר אבחנה של פיברומיאלגיה, אך הרופא המטפל עשוי לרצות לשלול מצבים אחרים בעלי סימפטומים דומים באמצעות בדיקות דם. הבדיקות עשויות לכלול:ספירת דם מלאה, שקיעת דם, anti-CCP, גורם שגרוני וכן בדיקות תפקוד בלוטת התריס.
 

כיצד מטפלים בפיברומיאלגיה?

באופן כללי, טיפולי פיברומיאלגיה כוללים הן תרופות והן טיפול ביתי. הדגש הוא על צמצום התסמינים ושיפור הבריאות הכללית. אין טיפול אחד שנועד עבור כל התסמינים.

 

טיפול תרופתי

תרופות יכולות לעזור להפחית את הכאב הנגרם בשל דאבת וכן לשפר את השינה. הטיפול התרופתי מתמקד בתרופות שונות המשפיעות על עיבוד כאב במערכת העצבים המרכזית. חלקן הן במקור תרופות נגד דיכאון, אך הן יעילות גם בקרב חולים שאינם סובלים מדיכאון.
בין התרופות:
  • אלטרול‏ (Elatrol) לשיפור איכות השינה ובהדרגה גם להקלה על הכאב הנגרם בשל תסמונת הדאבת.
  • דולוקסטין (Duloxetine‏) ומילנציפרן (Milnacipran) לעיכוב פירוק הסרוטונין והנוראפינפרין במערכת העצבים המרכזית, ובכך שיפור סינון הולכת הכאב במערכת העצבים.
  • פרגאבאלין‏ (Pregabalin) להקלה על הכאב הנגרם בשל תסמונת דאבת השרירים. תרופה זו איננה נוגדת דיכאון.
  • טרמדול (Tramadol) לשיכוך כאבים במקרים בהם המטופל נזקק לטיפול בתרופות נוגדות כאב.

אורח חיים וטיפול ביתי

טיפול ביתי הוא קריטי בניהול פיברומיאלגיה. אלו הפעולות שיש לנקוט:
  • הפחתת לחץ: מומלץ לפתח תוכנית כדי למנוע או להגביל לחץ נפשי. הרשו לעצמכם כל יום להירגע, וכן נסו טכניקות של שליטה במתח, כגון תרגילי נשימה עמוקה או מדיטציה.
  • שינה איכותית: מפני שעייפות היא אחד המאפיינים העיקריים של פיברומיאלגיה, מספיק שעות שינה הן חיוניות. בנוסף להקצאת זמן מספיק לשינה, תרגלו הרגלי שינה טובים, כגון הליכה למיטה ויקיצה בבוקר באותן שעות כל יום.
  • פעילות גופנית קבועה: בתחילה, פעילות גופנית עלולה להגביר את הכאב. אבל כאשר היא נעשית בהדרגה ובאופן קבוע, היא יכולה להפחית את התסמינים. תרגילים מתאימים יכולים לכלול הליכה, שחייה ורכיבה על אופניים. פיזיותרפיסט יכולל סייע בהתאמת תרגילים לבית. מתיחות, יציבה טובה תרגילי הרפיה גם מועילים.
  • אורח חיים בריא: יש לשמור על אורח חיים בריא הכולל צריכת מזונות בריאים, הגבלת צריכת הקפאין, וכן לבצע פעולות מהנות וממלאות כל יום.
 
למידע נוסף– צרו קשר בטל' 072-2159090 או דרך האתר, ואנחנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותכם.
   
חזרה לרשימה
מאמרים נוספים מאמרים נוספים
פוטותרפיה הינה שיטת טיפול המבוססת על אור אולטרה סגול. אור זה נמצא בשירות הרפואה בשנים האחרונות, מכיוון שמצאו שהוא יכול לטפל במגוון רחב של מחלות, והפסוריאזיס ביניהן. טיפול זה בעצם מחקה חשיפה של העור לקרני ה-UVB שמצויות גם באור השמש
התמקדות היא שיטת טיפול הוליסטית אשר שמה דגש על הקשר בין הגוף לנפש ומתבססת על “חכמת הגוף”. לגוף מסתבר, יש ידע רב ותבונה לגבי כל הרבדים של חיינו ואם נלמד להקשיב לו - ידע זה יהפוך לנגיש עבורנו.
איך עובד מכשיר TENS? איך עובד מכשיר EMS? מה ההבדל בין שני המכשירים ואיזה מכשיר מומלץ לבחור. מאמר זה יסייע לך בבחירת המכשיר המתאים ביותר לצרכיך
ויטיליגו הינה מחלה הגורמת להופעת כתמים בהירים על העור. היא מתפרצת בדרגות חומרה שונות בקרב 1%-2% חולים סביב העולם. מהם התסמינים? מהם הגורמים? האם ניתן לרפא אותה?

בטרם רכישת מוצר או תכשיר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך לגבי מטרות השימוש במוצר, אופן השימוש בו, תופעות הלוואי והאינטראקציה שלו עם תכשירים רפואיים אחרים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט / תזונאי / מרפא בעיסוק / רוקח ו/או מומחה מוסמך אחר.

כל אחד מספקי המוצרים באתר קובע את עלויות המשלוח בהתאם להחלטתו, ספק המוצרים רשאי לקיים מבצע באתר הכולל זיכוי וביטול דמי המשלוח. במידה וההזמנה כוללת מוצרים מספקים שונים ישלם המזמין דמי משלוח בגין כל הזמנה בנפרד בהתאם להחלטת הספקים השונים.
אין בשיחת הטלפון, לשם רכישת המוצר, משום ייעוץ מקצועי בתחום הנגישות. בכל מקרה של התלבטות לגבי מידת התאמת המוצר אנו ממליצים לקבל יעוץ מקצועי מיועץ נגישות מוסמך.

נבנה ע"י לוגייט טכנולוגיות