חום (fever)
אחד הסיבות השכיחות ביותר לפנייה לרופא הוא חום. חום מוגדר כעלייה בטמפרטורות הגוף. טמפרטורת גוף נורמאלית עומדת בממוצע על 37 מעלות. כאשר חום גופנו עולה מעל 37 מעלות, עדיין התופעה יכולה להיחשב כנורמאלית, תלוי בשעת מדידת החום והאם מדידת החום נעשתה לאחר פעילות גופנית. אך חום גוף מעל 38 מחייב בדיקה רפואית, בעיקר אצל ילדים ותינוקות. כאשר חום גופנו עולה מעל 39 מעלות, התופעה נקראת קדחת ומחייבת בדיקה רפואית דחופה, שכן חום גוף גבוהה עלול להיות תסמין של מחלות מסכנות חיים. בתוך מוחנו ישנה בלוטה הנקראת היפותלמוס, אחד מתפקידיה הרבים הוא ויסות חום גופנו. לא כל עלייה בחום מצריכה טיפול רפואי דחוף ויש להתחשב בתסמינים נוספים לפני הכניסה ללחץ.
מהם הגורמים לעליית חום?
חום אינו מוגדר כמחלה אלא כתסמין הנוצר עקב מצב חולי המתקיים בגוף האדם. החום נוצר כתגובת הגנה של הגוף כנגד חיידקים ומזהמים שונים התוקפים את הגוף. הגורמים לעליית חום גוף האדם הינם מרובים וכוללים: עליית חום נורמאלית אשר מתרחשת עקב עלייה בפעילות השרירים לאחר מאמץ גופני, עליית חום נורמאלית עקב טמפרטורת סביבה גבוהה, בעיקר בחודשי הקיץ החמים. עליית חום פתולוגית מרחשת כאשר יש בגוף האדם זיהומים ודלקות (לדוגמא: דלקות בדרכי השתן, דלקות גרון, מחלת הנשיקה, דלקות עור, דיזנטריה, אבסס, דלקת ריאות וכדומה), איידס, מלריה ועוד. כמו כן, חום הגוף עלול לעלות עקב מחלות לא זיהומיות כגון: מחלות חיסון עצמי, מחלות פרקים, דלקות של כלי הדם, שבץ מוחי, גידולים סרטניים.
מהם דרכי מדידת חום האדם (שימוש במד חום)?
חום גוף ניתן למדוד במספר מקומות: מתחת ללשון, בבית השחי, ברקטום (בעיקר לתינוקות ולילדים קטנים) ובאוזן (
מד חום לאוזן).
חום נמוך: 38-39 מעלות
חום בינוני: 39-40
חום גבוה: 40-41.1
פירקסיה (Pyrexia): מעל 41.1
חום מעל 42 מעלות הוא חום מסוכן המוביל במרבית המקרים למוות.
מהם הטיפולים הקיימים להורדת החום?
הטיפול בחום תלוי במחלה הראשונית אשר גרמה לעלייה בטמפרטורת הגוף. במחלות "קלות" כגון: שפעת ודלקות למיניהן, אשר חולפות מעצמן לאחר מספר ימים, ניתן להשתמש בתרופות נוגדות חום, אשר לרוב ניתן לרכוש ללא מרשם רופא בבתי המרקחת, כגון: פאראצטאמול, דיפירון או אספירין. כמו כן, במקרים קלים יש צורך לשתות הרבה על מנת למנוע התייבשות, הרטבת העור במטליות בטמפרטורה פושרת, אמבטיה עם מים פושרים. במקרים בהם החום לא עובר לאחר מספר ימים גם לאחר נטילת תרופות נוגדות חום, מומלץ לגשת לרופא המטפל בכדי שיערוך אבחנה מבדלת לסיבה הראשונית של החום.
מתי לפנות לרופא?
המקרים הבאים מחייבים פניה מיידית לקבלת טיפול רפואי אצל הרופא המטפל או בחדר מיון:
- תינוקות שזה עתה נולדו
- ילדים מגיל חודשיים ומעלה
- הופעת תסמינים נוספים עם החום, כגון: שיעול דמי, הקאות, שלשולים, כאבי גרון, קשיי בליעה, כאבי ראש חזקים, כאבים בעיניים, הרגשת עייפות ונמנום, כאבים בחזה, פליטת כיח.
- אנשים אך בעיקר קשישים עם מחלות כרונית (כגון: סרטן, מחלת ריאות כרונית, מחלות לב וכדומה).
- קשישים מעל גיל 70
- כאבי גרון אשר מפריעם בבליעת מזון ושתייה.