כאבי ברכיים הם נפוצים מאוד בקרב מגוון האוכלוסיה, החל מגילאים צעירים ועד לגילאים מבוגרים מאוד, ויש להם גורמים שונים ומגוונים. לכל גורם דרך טיפול משלו, אך ישנן דרכים להקל על הכאב וכן לשמור על בריאות הברכיים לאורך זמן. כל מה שתצטרכו לדעת על כאבי ברכיים בכתבה שלפניכם.
מפרק הברך אחראי על שיכוח הזעזועים בעת הרמת משאות כבדים, קפיצה, ריצה, הליכה, ושאר פעילויות גופניות, ולכן כאבי ברכיים עלולים להגביל את הסובלים מהם בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, עיסוק בפעילות גופנית ולעתים אף בביצוע עבודתם. כאבי ברכיים הינם שכיחים מאוד והם יכולים להופיע בכל הגילאים: בגיל ההתבגרות, בזמן השירות הצבאי וכן בקרב ספורטאים, הם עשויים להופיע בעיקר בשל פעילות ספורטיבית או פעילות גופנית מאומצת. בקרב גילאים מבוגרים יותר, כאבי הברכיים עשויים להיגרם בשל שינויים במפרק הברך ושחיקת הסחוס במפרק הברך. לרוב, כאבי הברכיים הם קלים וניתנים לטיפול באמצעות מנוחה, חבישה אלסטית, משככי כאבים או טיפול פיזיותרפי, אך במקרים של כאבים קשים וממושכים או חבלה בעקבות תאונה יש צורך בניתוח.
אילו תסמינים נלווים לכאבי ברכיים?
כאבי ברכיים יכולים להופיע בחלק הקדמי או האחורי של הברך. בדרך כלל, הכאב מתגבר בעת עליה וירידה במדרגות, לאחר עמידה ממושכת או בזמן השינה. בשלב מתקדם של שחיקת סחוס מפרק הברך עשויים להופיע גם אודם מקומי, נפיחות ונוזל בתוך מפרקי הברך, והכאבים מלווים בהגבלה בתנועה וקושי בעמידה או בהליכה.
מה הגורמים לכאבי ברכיים?
ניתן לחלק את הגורמים לכאבי ברכיים לגורמים מקומיים וגורמים מרוחקים.
גורמים מקומיים:
- חבלה בברך, שבר או סדק בפיקת הברך.
- פגיעה במבנה המייצב של הברך: רצועות רקמת החיבור, הגידים, הסחוסים (למשל המיניסקוסים) משכחי הזעזועים.
- פגיעה בקצות העצמות הקשורות למפרק הברך: החלק התחתון של עצם הירך והחלק העליון של עצם השוק. הפגיעה יכולה להיגרם בעקבות זיהום, גידול, שינויים ניווניים או שבר.
- ציסטה (שק סגור בעל קרום חריג) המתפתחת בקרבת הברך.
גורמים מרוחקים:
- שרירים תפוסים הגורמים לכאב המוקרן לברך, כמו אזור המותן, עכוז, ירכיים או שוקיים. גורם זה נקרא תסמונת מיופציאלית.
- פגיעה בעצב הקשור לברך.
במקרים של שחיקת הסחוס במפרק הברך, ניתן לחלק את הגורמים המובילים לכאבי ברכיים לאלו התלויים באורח חייו של הסובל מהם ואלו שאינם תלויים בו.
גורמים התלויים באורח החיים:
- משקל עודף גורם לעומס על הברכיים ועשוי להגדיל את הסיכוי למחלת פרקים בקרב צעירים, ואילו בבני 45 ומעלה הוא עלול להאיץ את השחיקה.
- לפי מחקרים עדכניים, נמצא כי תזונה רוויה באומגה 6, הנמצאת בבשר, חלב וביצים בעיקר, גורמת להפרשת חומרים מעודדי דלקות. מומלץ להתייעץ עם תזונאי/ת ולהקפיד על איזון התזונה באמצעות מאכלים המכילים אומגה 3.
- פעילות גופנית לא מבוקרת שאינה מתאימה למבנה הגוף ולגיל המתאמן עלולה לגרום לשחיקת סחוס ובכך להוביל לכאבי ברכיים. כמו כן, פעילות גופנית מאומצת בקרב אנשים שלא עוסקים בפעילות גופנית בדרך כלל (למשל, כדורגל בשבת) עשויה להוביל לעומס על הפרקים. חשוב מאוד להתאים את הפעילות הגופנית למבנה הגוף, לגיל המתאמן, וכן לתדירות הפעילות. כדי לא ליצור עומס על הפרקים כדאי להעלות את עוצמת האימון בהדרגה. כמו כן, מומלץ להתייעץ עם מאמן/ת כושר מקצועיים שיידעו ליצור עבורכם תוכנית אימונים המתואמת לכם באופן אישי.
גורמים שאינם תלויים באדם:
- גיל האדם הינו הגורם המכריע בכאבי ברכיים. נמצא כי מעל ל-80% מבני ה-60 ומעלה סובלים ממחלה ניוונית של המפרקים.
- למין האדם ישנה השפעה גם כן. נשים נוטות לסבול יותר מניוון מפרק הברך לעומת גברים, בעיקר בשל המבנה האנטומי של גופן.
מהן דרכי הטיפול בכאבי ברכיים?
ברוב המקרים, כאבי הברכיים חולפים באמצעות טיפולים פשוטים כמו מנוחה, נטילת משככי כאבים, חבישה של הברך לתמיכה או מתן טיפול פיזיותרפי. במקרים בהם הכאב אינו חולף בקלות ובפרק זמן סביר או במקרים של פציעה בעקבות תאונה, נדרש בירור אצל אורתופד.
הטיפול בכאבי הברכיים תלוי בגורם שמוביל לכאב:
- גורמים זיהומיים, עצביים או דלקתיים יצריכו טיפול תרופתי.
- גורמים כמו שחיקת הסחוס יצריכו טיפול ארגונומי כמו נעלי אפוס או טיפול תמיכתי כמו ברכית המייצבת את תנועת הברך.
- גורמים כמו חבלות, שברים, גידולים או פגיעות במבנה המפרק עשויות להצריך ניתוח.
- התסמונת המיופציאלית מצריכה טיפול בשרירים התפוסים.
- חשוב לזכור: חבלה שנגרמה בעקבות תאונת דרכים או פגיעת ספורט מצריכה פניה מידית לאורתופד דרך מוקד החירום או חדר המיון.
איך ניתן להקל על כאבי הברכיים?
במקרים בהם נדרשת הקלה על הכאב (שאינה מחליפה טיפול רפואי במידת הצורך), ניתן להיעזר בברכיה הנקראת גם "אלקטורדת ברך", המהווה פיתרון נוח ויעיל לסובלים מכאבי ברכיים. לברכיה ישנה הולכה חשמלית רחבה המכסה את הברך כולה בצורה אופטימלית. היא מתחברת ל
מכשיר טנס (
Tens) כאלקטרודה, משפרת את יעילות הטיפול במכשיר וכמו כן, חוסכת את השימוש במספר אלקטרודות לכיסוי האזור. הברכיה האלסטית מגיעה במידה אחת המתאימה לכל רגל ולכן אינה מצריכה התאמה מיוחדת.
איך לשמור על בריאות הברכיים לאורך השנים?
לא תמיד כאבי הברכיים ניתנים למניעה, אך כאשר מדובר בגורמים המושפעים מאורח החיים של הסובל מהם, ניתן לצמצם את העומס על הברכיים באמצעות שמירה על משקל גוף תקין, תזונה מאוזנת, נעילת נעליים תומכות ואורתופדיות ושמירה על פעילות גופנית מבוקרת המתאימה למבנה הגוף ולגיל המתאמן. רצוי להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת לפני שגרת האימונים, כמו כן גם עם מדריך/ת כושר מקצועי/ת שיוכלו לבנות תוכנית אימונים נכונה.
למידע נוסף ולרכישת ברכיה – צרו קשר בטל' 072-2159090 או דרךהאתר, ואנחנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותכם.