whatsapp
איך מודדים לחץ דם?
איך מודדים לחץ דם?

איך מודדים לחץ דם? 

כולם מדברים עליו, אבל לא כולם מבינים מה בדיוק מודדים באמצעותו ומה ההשלכות של המדדים האמורים. הנה לפניכם המדריך המלא שיספק לכם את כל המידע שאתם צריכים על לחץ דם.

מהו לחץ דם?

כשאומרים "לחץ דם" מתכוונים ללחץ המופעל על דופנות העורקים בגוף בזמני המנוחה והכיווץ של הלב. לחץ הדם מחולק לשניים: לחץ דם סיסטולי, המתייחס למידת הלחץ המופעלת על ידי הלב כשהוא מזרים את הדם דרך העורקים ולחץ דם דיאסטולי, המתייחס ללחץ הדם על העורקים כשהלב במצב מנוחה (בין פעימה לפעימה). מידת הלחץ נקבעת עלפי שילוב של מספר פרמטרים: כמות הדם הזורם בעורקים, גודלם של העורקים וגמישותם והכוח שמפעיל הלב על מנת להזרים את הדם בהם. לחץ הדם משתנה כל הזמן, וערכי המידה שלו משתנים כתוצאה מסיבות רבות, ביניהם מתח (סטרס), מוצרי מזון (קפאין), תנוחת הגוף (עמידה, שכיבה), תרופות ואפילו הזמן ביום, שכן בדרך כלל בלילה לחץ הדם יהיה נמוך יותר מאשר ביום. מכל הסיבות הללו, על מנת שיהיה בסיס להשוואת מדדים על פני תקופה, חשוב למדוד לחץ דם בדיוק באותם תנאים.

איך מודדים לחץ דם?

אם בעבר ניתן היה למדוד לחץ דם רק במרפאה, הרי שהיום יש מדי לחץ דם ביתיים שמאפשרים לבצע את המדידה מבלי לצאת מהבית. אין ספק כי ביצוע הבדיקה בבית בהחלט מומלץ לצורכי ניטור ומעקב, אולם חשוב לבצע מפעם לפעם גם בדיקות במרפאה, על מנת שאיש מקצוע (אחות, רופא) יהיו עם האצבע על הדופק, תרתי משמע, בנוגע למצב בריאותכם. על מנת שתוצאות המעקב אחר ערכי לחץ הדם תהיינה אמינות, מומלץ לבצע את המדידות פחות או יותר באותם תנאים. ההמלצה היא לבצע את הבדיקה בישיבה, לאחר כ-10 דקות של מנוחה, בערך באותה שעה משעות היום.

מדידת לחץ דם במרפאה

המדידה מתבצעת באמצעות מכשיר מיוחד בעל שרוול מיוחד הנסגר ב"סקוץ'". חשוב ללפף את השרוול על זרוע חשופה, בנקודה הנמצאת כ-3 ס"מ מהמרפק. מומלץ להקפיד שהזרוע תהיה מעט כפופה כדי שהיא תהיה בגובה הלב ושהתוצאות תהיינה אמינות. הרופא או האחות מניחים סטטוסקופ מתחת לשרוול המכשיר, על מנת לשמוע את רחשי זרימת הדם. כשהשרוול מלופף על הזרוע מנפחים אותו עד שנוצר לחץ של 210 מ"מ כספית אם לא ידוע מהו הערך הרגיל אצל המטופל, או עד שנוצר לחץ של 30 מ"מ מעל ללחץ הדם הרגיל שלו, אם הוא כבר ידוע. לאחר שמושגת מידת הלחץ הרצויה – יש לשחרר את הלחץ באיטיות. במדידת לחץ דם נמדדים שני ערכים: לחץ דם סיסטולי, שהוא הערך המתקבל ראשון - כשנשמעים רחשים המעידים על תחילת הזרימה של הדם, ולחץ דם דיאסטולי, שהוא הערך שמתקבל רגע שרחשי הזרימה כבר לא נשמעים. על מנת לוודא שהתוצאה אמינה מומלץ לבצע את הבדיקה 3-2 פעמים ברצף.

מדידת לחץ דם בבית

מכשיר ביתי למדידת לחץ דם הינו מכשיר אלקטרוני, המצויד בחיישני דופק ולכן אינו מצריך שימוש בסטטוסקופ. החיישנים מאותתים למכשיר מתי להפסיק את ניפוח המכשיר ויודעים לזהות מתי מתחילה ונפסקת זרימת הדם, כך שהכול אוטומטי ומאוד פשוט לביצוע. לעובדה שלא צריך לצאת מהבית ולכך שההתרגשות מכך שרופא או אחות מבצעים את הפעולה מנוטרלת, מהווים כל אלה יתרונות מאוד חשובים כשיש צורך בביצוע מעקב אחר ערכי לחץ הדם. חשוב לזכור שהתוצאה המתקבלת במכשירים אלה היא לפעמים פחות מדויקת מהתוצא שתתקבל במכשירים הידניים שבמרפאה, וכן שייתכנו הבדלים במדידות מכל מיני סיבות. לכן, חשוב לתעד את תוצאותיהן של המדידות, ואם רואים עלייה עקבית של 20 מ"מ כספית בכל פעם, יש לפנות אל הרופא המטפל. בכל מקרה חשוב לכייל את המכשיר הביתי מול תוצאות המעבדה, על מנת לדעת מהן התוצאות האמיתיות של המדידה.

מהם ערכי לחץ הדם הרצויים?

הערכים האופטימליים של לחץ דם אצל מבוגרים הינם לחץ דם סיסטולי שנמוך מ-120 מ"מ כספית ולחץ דם דיאסטולי שנמוך מ-80 מ"מ כספית. ערכים בטווח של 130-120 מ"מ כספית (סיסטולי) ו-85-80 מ"מ כספית (דיאסטולי) נחשבים נורמליים. לחץ דם גבוה (יתר לחץ דם) מוגדר כלחץ דם סיסטולי של 140 מ"מ כספית ומעלה או לחץ דם סיסטולי של 90 מ"מ כספית ומעלה, כאשר לחץ דם סיסטולי של 180 מ"מ כספית (סיסטולי) או לחץ דם דיאסטולי של 110 מ"מ כספית ומעלה, מוגדר כמצב חמור ביותר. לחץ דם גבוה נקשר עם מחלות מסכנות חיים כגון מחלות לב, שבץ מוחי ועוד, ולכן מי שנמצא בקבוצת סיכון ומי שסובל מערכים גבוהים מהנורמה צריך להימצא במעקב רפואי קבוע.
 
לחץ דם נמוך מוגדר כמצב של לחץ דם סיסטולי של 90 מ"מ כספית ומטה ו/או לחץ דם דיאסטולי של 60 מ"מ כספית ומטה. יש אנשים שבאופן טבעי יש להם לחץ דם נמוך, והדבר לא מעיד על בעיה רפואית כזו או אחרת, אולם יש מצבים שבהם מדובר בסימפטום של מצבים רפואיים מסוימים שמחייבים טיפול. לכן, גם מי שיש לו לחץ דם נמוך – חשוב שיימצא במעקב רפואי ויבצע בדיקות לחץ דם בתדירות גבוהה.
 
למידע נוסף על לחץ דם תקין לחצו כאן.
 

בלי לחץ

מד לחץ דם ביתי מומלץ לכל מי שצריך להיות במעקב אחר ערכי לחץ הדם שלו, שכן הוא מאפשר ביצוע בדיקות בתדירות גבוהה והימצאות עם היד על הדופק בכל מה שקשור ללחץ הדם. אז כדי לא להיות בלחץ, רכשו עוד היום מכשיר ביתי למדידת לחץ דם, ותוכלו לדעת בדיוק מה מצבכם ולקבל טיפול מתאים במידת הצורך. רק בריאות!   
 
למידע נוסף ולרכישת מד לחץ דם ביתי או מקצועי – צרו קשר בטל' 072-2159090 או דרך האתר, ואנחנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותכם.    
חזרה לרשימה
מאמרים נוספים מאמרים נוספים
במאמר זה תמצאו את כל המידע על מדידת סטורציה: מתי מבצעים מדידת סטורציה, כיצד מתבצעת מדידת סטורציה, מה אומרות התוצאות של מדידת סטורציה והסיבות לסטורציה נמוכה
אילו תסמינים נלווים לכאבי ברכיים? מה הגורמים לכאבי ברכיים? מהן דרכי הטיפול בכאבי ברכיים? איך ניתן להקל על כאבי הברכיים? איך לשמור על בריאות הברכיים לאורך השנים? כל התשובות בכתבה שלפניכם
ערכי לחץ הדם מציינים את נקודת הלחץ הגבוהה ביותר ואת נקודת הלחץ הנמוכה ביותר של זרימת הדם בגוף האדם, בעזרת מדי לחץ הדם ניתן לבצע מעקב יומיומי
לפניכם 10 דרכים שיעזרו לכם להימנע ממיגרנה, או לתפקד בצורה מיטבית גם כשהיא כבר מתרחשת כולל מידע על עזרים להקלה על מיגרנה

בטרם רכישת מוצר או תכשיר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך לגבי מטרות השימוש במוצר, אופן השימוש בו, תופעות הלוואי והאינטראקציה שלו עם תכשירים רפואיים אחרים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט / תזונאי / מרפא בעיסוק / רוקח ו/או מומחה מוסמך אחר.

כל אחד מספקי המוצרים באתר קובע את עלויות המשלוח בהתאם להחלטתו, ספק המוצרים רשאי לקיים מבצע באתר הכולל זיכוי וביטול דמי המשלוח. במידה וההזמנה כוללת מוצרים מספקים שונים ישלם המזמין דמי משלוח בגין כל הזמנה בנפרד בהתאם להחלטת הספקים השונים.
אין בשיחת הטלפון, לשם רכישת המוצר, משום ייעוץ מקצועי בתחום הנגישות. בכל מקרה של התלבטות לגבי מידת התאמת המוצר אנו ממליצים לקבל יעוץ מקצועי מיועץ נגישות מוסמך.

נבנה ע"י לוגייט טכנולוגיות