whatsapp
טיפול רגשי ומנטלי בחרדות
טיפול רגשי ומנטלי בחרדות

טיפול רגשי ומנטלי בחרדות

אנשים רבים חיים עם הפרעות חרדה במשך שנים, דבר הגורם להם סבל נפשי ומגביל אותם בתפקוד בחיי היומיום. חשוב לדעת שהפרעות חרדה ניתנות לטיפול ולשם כך כדאי לפנות לגורם מקצועי- פסיכיאטר או פסיכולוג. אל תתנו לפחד לשלוט על החיים שלכם, אתם יכולים לשלוט על הפחד.
 

מהי חרדה?

חרדה נחשבת להפרעה נפשית, ובבסיס שלה עומד רגש הפחד. בעקרון, הפחד הוא רגש טבעי ונחוץ לאדם, שתפקידו להתריע בפני סכנה. אך במקרה של הפרעת חרדה חל "שיבוש" במנגנון הפחד, כך שהאדם חש "בסכנה" גם כאשר אין סיבה ממשית לכך במציאות. במקום להגן, החרדה גורמת לאדם סבל ופוגעת באיכות חייו.
להפרעת חרדה מספר היבטים:
        -            היבט רגשי: פחד חזק שמציף, תחושת חוסר אונים ורצון לברוח.
        -            היבט פיזי: תחושות גופניות כגון דפיקות לב ברמה מוגברת, לחץ בחזה, רעד, הזעת יתר, כאבי בטן או כאבים במקומות שונים בגוף.
        -            היבט קוגניטיבי: מחשבות שליליות שמשהו רע עומד לקרות, מחשבות טורדניות שחוזרות על עצמן .
        -            היבט התנהגותי: החרדה יכולה לבוא לידי ביטוי בהימנעות או בחזרה כפייתית על פעולות מסוימות.
 
היבטים אלו יכולים להופיע בדרגה נמוכה לאורך היום או בעצמה גבוהה בזמן של התקפי חרדה.
 

סוגי חרדה

קיימים סוגים שונים של הפרעות חרדה: חרדה חברתית (למשל הימנעות ממפגשים חברתיים ופחד לדבר מול קהל), קלאסטרופוביה- פחד ממקומות סגורים, היפוכונדריה- פחד ממחלות ואובססיות בנוגע למצב הגופני, חרדת בחינות, חרדת טיסות או פחד גבהים, פוביה – חרדה מגורם ספציפי (למשל פוביה מעכברים או נחשים), חרדת פרדה או נטישה, הפרעה טורדנית כפייתית (אובססיב קומפלסיב)- הפרעת חרדה שמתבטאת באובססיות וטקסים בתחום מסוים (למשל הקפדה יתרה על ניקיון הבית), פוסט טראומה- חרדה בעקבות אירוע קשה למשל תאונת דרכים, הפרעת חרדה כללית (לרוב מופיעה כאשר יש דיכאון ברקע) ועוד.
 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) היא שיטת טיפול פסיכולוגי, המשלבת בין השיטה ההתנהגותית (ביהייביוריסטית) לבין השיטה הקוגניטיבית. שיטה זו נמצאה כמתאימה ביותר לטיפול בהפרעות חרדה, והיא שונה מהטיפול הפסיכולוגי המסורתי בו המטופל מספר על חייו למטפל. מדובר בטיפול לטווח קצר (לרוב עד 16 מפגשים) אשר מגדיר מטרות ברורות. לפי גישה זו, אין צורך לבחון את הסיבות העמוקות לחרדה אלא מתמקד בדרכים האפשריות לשינוי כיום.
השיטה מתבססת על ההנחות הבאות: מחשבה יוצרת מציאות ולכן יש צורך בשינוי תפיסת המציאות של המטופל; ניתן ליצור שינוי התנהגותי באמצעות למידה ותרגול של התנהגות חדשה ; תהליכים קוגניטיביים ניתנים גם כן ללמידה ותרגול, בדומה להתנהגות.
מטרת הטיפול היא שינוי בדפוסי חשיבה ובדפוסי התנהגות של המטופל. שיטות הטיפול כוללות: חשיפה הדרגתית לגורם הפחד ובכך הפחתה הדרגתית של הרגישות לגורם זה ויציאה מדפוס ההימנעות; לימוד טכניקות של שליטה עצמית וכמו כן שיטות הרפיה; עידוד התנהגות רצויה באמצעות חיזוקים חיוביים והפחתה של התנהגות בלתי רצויה ע"י חיזוקים שליליים; איתור דפוסי חשיבה (נהוג לרשום במחברת) והחלפת מחשבות "לקויות" במחשבות חיוביות ו"בריאות" אשר יובילו גם לשינוי התנהגותי ועוד.
בנוסף למפגשים הטיפוליים, מקבל המטופל "שיעורי בית" הכוללים כתיבה ותיעוד של תחושות ומחשבות, חשיפה עצמאית לגורם המאיים ועוד. הצלחת הטיפול תלויה במידה רבה במוטיבציה של המטופל ובנכונות שלו לשתף פעולה. בשיטה זו המטופל והמטפל עובדים יחד "כצוות" עד להשגת המטרה והמטופל מקבל כלים להתמודד עם חרדה במצבים ביומיום.
 

טיפול בחרדה באמצעות ביופידבק

שיטה נוספת המשמשת לטיפול בהפרעות חרדה היא ביופידבק. השיטה עובדת על הקשר בין גוף לנפש. המטופל לומד להקשיב לגוף ולהיות מודע לתחושות הפיזיות ובהמשך לומד גם לווסת ולשלוט עליהן. בשיטה זו המטופל מחובר למחשב המאפשר לו לראות בצורה גרפית תסמינים גופניים כגון קצב דפיקות לב או רמת מתח בשרירים. באמצעות משחק מחשב, מקבל המטופל חיזוקים חיוביים כאשר הוא מצליח להירגע, לווסת את קצב פעימות הלב או להוריד את המתח בשרירים. 
 

טיפול פסיכולוגי בחרדה

הטיפול הפסיכולוגי המסורתי הוא טיפול נפשי ורגשי אשר מעמיק בסיבות ובמקור להפרעה. לא פעם, הפרעת החרדה קשורה לאירוע טראומטי אשר התרחש בילדות המטופל. העלאת האירוע על פני השטח במפגשים הטיפוליים יכולה לתרום להפחתה של החרדה. הכלי הטיפולי הוא שיחות ובניית קשר של אמון בין המטפל למטופל. שיטה זו לא מתמקדת בחרדה עצמה, אלא באדם כמכלול ומאפשרת עבודה בתחום הרגשי. מספר המפגשים אינו קבוע מראש, והתהליך הטיפולי יכול להימשך זמן ארוך.
 
בחלק מהמקרים, בנוסף לטיפול באחת השיטות שצוינו יהיה צורך גם בטיפול תרופתי הניתן ע"י פסיכיאטר.
 
 
 
           
חזרה לרשימה
מאמרים נוספים מאמרים נוספים
אילו תסמינים נלווים לכאבי ברכיים? מה הגורמים לכאבי ברכיים? מהן דרכי הטיפול בכאבי ברכיים? איך ניתן להקל על כאבי הברכיים? איך לשמור על בריאות הברכיים לאורך השנים? כל התשובות בכתבה שלפניכם
מדריך והמלצות לשמירה על לחץ דם תקין, מהם מדדי לחץ דם תקינים, מה גורם ללחץ דם גבוה, סימפטומים ללחץ דם גבוה ועוד
תחושת כאב ואי נוחות בחלק האחורי של הגוף היא בהחלט לא נעימה, וככל שתקדימו את הטיפול בה, כן ייטב. השאלה היא: מה גורם לאי-נוחות? המשיכו לקרוא כדי ללמוד על טחורים לעומת פיסורה, וכן איך ניתן להתמודד עם הגורם שמסב לכם את התחושה הלא נעימה הזו.
מתגוננים מהשפעת בדרך טבעית, הקפידו לבצע חיטוי של הידיים באמצעות גל אלכוהול לשטוף ידיים במים ובסבון אחרי כל שימוש בשירותים ולפני כל מגע עם מזון

בטרם רכישת מוצר או תכשיר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך לגבי מטרות השימוש במוצר, אופן השימוש בו, תופעות הלוואי והאינטראקציה שלו עם תכשירים רפואיים אחרים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט / תזונאי / מרפא בעיסוק / רוקח ו/או מומחה מוסמך אחר.

כל אחד מספקי המוצרים באתר קובע את עלויות המשלוח בהתאם להחלטתו, ספק המוצרים רשאי לקיים מבצע באתר הכולל זיכוי וביטול דמי המשלוח. במידה וההזמנה כוללת מוצרים מספקים שונים ישלם המזמין דמי משלוח בגין כל הזמנה בנפרד בהתאם להחלטת הספקים השונים.
אין בשיחת הטלפון, לשם רכישת המוצר, משום ייעוץ מקצועי בתחום הנגישות. בכל מקרה של התלבטות לגבי מידת התאמת המוצר אנו ממליצים לקבל יעוץ מקצועי מיועץ נגישות מוסמך.

נבנה ע"י לוגייט טכנולוגיות