whatsapp
בקע (הרניה) – מה זה וכיצד מטפלים בו?
בקע (הרניה) – מה זה וכיצד מטפלים בו?

בקע (הרניה) – מה זה וכיצד מטפלים בו?


למצב הרפואי "בקע" ישנם שמות רבים – קילה, הרניה, שבר או פקע – אך מה זה בקע? כיצד הוא נגרם ואיך מטפלים בו? לפניכם מדריך שיענה לכם על כל השאלות.
 
בקע הינו מצב רפואי בו איבר פנימי בולט באופן בלתי תקין ממקומו הטבעי בגוף, בעקבות פגם בדופן הסובב אותו. מצב זה ידוע גם בשמות "קילה", "הרניה", "שבר" או "פקע". בקע יכול להופיע בכל אזור של דופן הבטן, וכאשר הוא מופיע בתינוקות הבקע לרוב מולד ואילו כשהוא מופיע במבוגרים הבקע מוגדר כבקע נרכש.

איך נגרם הבקע?

דופן הבטן הקדמית מורכבת משרירים המגינים על האיברים הפנימיים שבתוכה, ובאזורים מסויימים בדופן ישנן נקודות חולשה, כמו למשל בטבור או בצלקת שלאחר ניתוח בבטן. דרך הפגם הזה חודר האיבר הפנימי ונוצרת בליטה הנראית לעין. האזור השכיח ביותר להופעת בקע הוא אזור המפשעה אצל גברים.

סוגי הבקעים

ישנם מספר סוגים שונים של בקעים. להלן הסוגים מסודרים לפי שכיחותם (מהנפוץ לנדיר):
  • בקע מפשעתי –בקע זה מופיע באחת מהמפשעות או בשתיהן, והוא הבקע השכיח ביותר ומהווה כ-75% מהבקעים.
  • בקע פוסט ניתוחי (בצלקת הניתוחית) –בקע זה מוגדר כבקע חוזר והוא מתרחש ב-10% מהמקרים.
  • בקע פמורלי –בקע זה מופיע מתחת למפשעה ובתחילת הירך והוא מהווה כ-6% מהבקעים.
  • בקע טבורי (באזור הטבור), בקע אפיגסטרי (מעל הטבור) ובקעים נדירים נוספים מהווים כ-3% מהמקרים.

מהם התסמינים לבקע?

לרוב, הלוקים בבקע חשים בליטה בלתי רגילה בדופן הבטן. בדרך כלל היא אינה כרוכה בכאב, אך לעתים היא אכן יכולה להסב כאב. ניתן לחוש את הבליטה בעיקר כאשר משתעלים או בעת מאמץ גופני והיא נעלמת לאחר מנוחה. במקרים בהם מופיע בקע בקרב תינוקות או ילדים, בדרך כלל אחד ההורים מבחין בבליטה כאשר התינוק בוכה או מתאמץ ועל סמך עדותו מתקיימת הבדיקה הרפואית. ברוב המקרים הבקע אינו גורם לתופעות נוספות, ולא מצריך אבחון או טיפול מיידי.
הסיבוך העיקרי העלול להיגרם בעקבות בקע הוא כאשר נוצר מצב של בקע כלוא, המחייב ניתוח דחוף ועלול להוות סכנה חמורה לאדם הלוקה בו. לרוב מדובר בקטע של המעי הדק הנדחף דרך פתח צר בדופן הבטן. המעי הדק עשוי להינזק כתוצאה מהלחץ הפוגם באספקת הדם לאזור עד לכדי נמק. בקע כלוא מתבטא בכאבים עזים, בחילות והקאות, חום ו/או עצירות והוא מחייב טיפול רפואי דחוף.

כיצד מאבחנים ומטפלים בבקע?

כאשר ישנו חשש לבליטה ו/או כאבים בדופן הבטן, יש צורך בבדיקה על ידי כירורג. הבדיקה מתבצעת בעמידה או בשכיבה, כאשר המטופל מתבקש להשתעל על מנת לחוש את הבליטה בעת מאמץ.
על מנת לתקן את הבקע נדרשת התערבות כירורגית מכיוון שלגוף אין יכולת לתקן את המצב הזה וגם לא קיים טיפול תרופתי היכול לתקן אותו. הניתוח לתיקון הפגם הוא אחד השכיחים ביותר ברפואה והוא נקרא "ניתוח שבר". מלבד מקרים של בקע כלוא המצריך ניתוח מיידי, הניתוח לתיקון הבקע המפשעתי אינו דחוף. עם זאת, מומלץ לא לדחות אותו על מנת למנוע החמרת התסמינים או היווצרות כליאת בקע שתוביל לניתוח דחוף.
הניתוח לתיקון הבקע המפשעתי הוא ניתוח פשוט המתבצע לרוב בהרדמה מלאה והוא מצריך אשפוז של יום עד יומיים. בדרך כלל ההחלמה מהניתוח מהירה ומצריכה מנוחה בת שבועיים ללא שינויים מיוחדים באורח החיים של המנותח תוך חזרה הדרגתית לעבודה. עם זאת,על המנותח להימנע ממאמץ גופני למשך חצי שנה לאחר הניתוח, כגון: הרמת משאות כבדים או הליכה ממושכת.
כאשר מדובר בבקע כלוא עולה הסבירות לסיבוכים, אם כי הם אינם שכיחים. סיבוכים אפשריים בניתוח הינם דימום העשוי להוביל להמטומה, זיהום, פגיעה בעצבים הסמוכים לבקע, פגיעה בכלי הדם של האשכים או השחלות. בקרב זכרים בעלי בקע מפשעתי עשויה להיגרם פגיעה בצינור הזרע בשל הניתוח.

אילו שיטות ניתוח קיימות לתיקון הרניה?

שיטות הניתוח המקובלות כיום לתיקון הרניה הינן השיטה הקלאסית (מכונה גם "הפתוחה") והשיטה הלפרוסקופית (מכונה גם "זעיר־פולשנית"). בשתי השיטות מושתלת רשת סינתטית שמטרתה תמיכה בדופן הבטן באזור המפשעה. חשוב לשים לב כי לשתי השיטות יתרונות וחסרונות אליהם יש להתייחס לפני הניתוח לתיקון הבקע.
  • השיטה הקלאסית: בשיטה זו, הפתוחה, הרופא המנתח חותך את דופן הבטן ומכניס פנימה את שק השבר ולאחר מכן מניח את הרשת הסינתטית. שיטה זו ותיקה וקלה לביצוע, אך היא כרוכה בחתך גדול יחסית המאריך את זמן ההחלמה ועשוי לגרום לכאבים לאחר הניתוח.
  • השיטה הלפרוסקופית: בשיטה זו, הזעיר-פולשנית, נעשים שלושה חתכים קטנים בדופן הבטן התחתונה, והרשת הסינתטית מוחדרת כשהיא מקופלת. לאחר מכן, היא נפרשת כשהיא כבר בתוך הבטן. במקרה של שני בקעים בשתי המפשעות ניתן לתקן את שניהם בו זמנית בשיטה זו. בזכות החתכים הקטנים נגרם פחות כאב למנותח וזמן ההחלמה מהיר יותר. עם זאת, שיטה זו קשה יותר ללימוד ולביצוע ולכן מובילה לשיעור גבוה יותר של כישלונות.

תמיכה יעילה לאחר ניתוח שבר

לאחר ניתוח לתיקון הבקע, מנותחים רבים נוטים לחוש שהאזור בו בוצע הניתוח עדיין חלש וזקוק לתמיכה. חגורת בטן לאחר ניתוח בקע מסייעת בהחלמה מהירה והיא פיתרון אידיאלי למקרה זה. חגורת בטן לאחר ניתוח מעניקה תמיכה מלאה לכל אזור הטבור והבטן בכלל, מאפשרת למנותח לחזור לשגרת הפעילות מהר יותר והופכת את שלב ההחלמה לנוח יותר.
עם זאת, חשוב להתייעץ עם הרופא המנתח או הרופא שהפנה אותך לניתוח הבקע על מנת לוודא שהשימוש בחגורה אכן יהיה יעיל עבורך.
 
למידע נוסף ולרכישת חגורת בטן לאחר ניתוח– ניתן ליצור קשר בטל' 072-2159090 או דרך האתר, ואנחנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותך.
 
 
       
חזרה לרשימה
מאמרים נוספים מאמרים נוספים
איך אפשר לעבור את החורף בשלום ולא להידבק בכל הווירוסים והחיידקים שמרחפים באוויר בכל מקום?
במאמר זה תמצאו את כל המידע על מדידת סטורציה: מתי מבצעים מדידת סטורציה, כיצד מתבצעת מדידת סטורציה, מה אומרות התוצאות של מדידת סטורציה והסיבות לסטורציה נמוכה
על מנת שתוצאות המעקב אחר ערכי לחץ הדם תהיינה אמינות, מומלץ לבצע את המדידות פחות או יותר באותם תנאים. ההמלצה היא לבצע את הבדיקה בישיבה, לאחר כ-10 דקות של מנוחה, בערך באותה שעה משעות היום
מי שסובל מהתופעה של ורידים ברגליים להשתמש בגרבי לחץ. מדובר בגרביים העשויים מחוטים של בד סינתטי גמיש ומרופד, המפעילים לחץ על האזור המכוסה וגורמים לכך שהדם לא יוכל להצטבר בכפות הרגליים. כתוצאה מהלחץ הזה, שהולך ומתגבר במהלך היום, הדם נדחף כלפי מעלה כל הזמן, וכך פוחת הסיכון להיווצרות של ורידים בולטים

בטרם רכישת מוצר או תכשיר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך לגבי מטרות השימוש במוצר, אופן השימוש בו, תופעות הלוואי והאינטראקציה שלו עם תכשירים רפואיים אחרים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט / תזונאי / מרפא בעיסוק / רוקח ו/או מומחה מוסמך אחר.

כל אחד מספקי המוצרים באתר קובע את עלויות המשלוח בהתאם להחלטתו, ספק המוצרים רשאי לקיים מבצע באתר הכולל זיכוי וביטול דמי המשלוח. במידה וההזמנה כוללת מוצרים מספקים שונים ישלם המזמין דמי משלוח בגין כל הזמנה בנפרד בהתאם להחלטת הספקים השונים.
אין בשיחת הטלפון, לשם רכישת המוצר, משום ייעוץ מקצועי בתחום הנגישות. בכל מקרה של התלבטות לגבי מידת התאמת המוצר אנו ממליצים לקבל יעוץ מקצועי מיועץ נגישות מוסמך.

נבנה ע"י לוגייט טכנולוגיות