whatsapp
דלקת מפרקים שגרונית– תסמינים, טיפול ועוד
דלקת מפרקים שגרונית– תסמינים, טיפול ועוד

דלקת מפרקים שגרונית– תסמינים, טיפול ועוד

דלקת מפרקים שגרונית הינה מצב כרוני בו מפרקים שונים הופכים לדלקתיים. הדלקת גורמת לחולים כאב, נוקשות, נפיחות ואפילו אובדן תפקוד. מה התסמינים למחלה? איך ניתן לטפל בה כדי למנוע את החמרתה ואף להקל על הכאב? כל זאת ועוד בכתבה שלפניכם.

דלקת מפרקים שגרונית, או בשמה הלועזי ארטריטיס (Rheumatoid Arthritis), היא מחלה שכיחה, כאשר סובלים ממנה כ-1% מהאוכלוסיה. המחלה יכולה להופיע בכל גיל, אם כי בדרך כלל מופיעה בעשור הרביעי, והיא שכיחה יותר בנשים מאשר בגברים – עד פי שלוש.
חשוב מאוד לזהות ולטפל בדלקת בשלביה המוקדמים, מפני שטיפול הולם יסייע במניעת פגיעה באיכות החיים וכן מגבלות גופניות. בשנים האחרונות נרשמה התקדמות משמעותית בטיפול בדלקת, וברוב המקרים אף ניתן לעצור את ההחמרה.

מהי דלקת מפרקים שגרונית?

מדובר במחלה אוטואימונית (מחלת חיסון עצמי), כלומר מחלה שפורצת כאשר המערכת החיסונית בגוף תוקפת את עצמה. דלקת מפרקים שגרונית הינה מחלה דלקתית כרונית הפוגעת בעיקר במפרקים הקטנים של אצבעות כפות הידיים והרגליים, אם כי עשויים להיפגע מפרקים נוספים, ואף מערכות נוספות בגוף.

מה הגורמים למחלה?    

המחלה פורצת על רקע תגובה אוטואימונית שאינה מאוזנת: שיבוש בפעילות של המערכת החיסונית, ולפיכך איברים שונים בגוף נתקפים על ידה. איננו יודעים כיום מה הגורם המסוים המוביל להתפרצות ארטריטיס, אם כי הגורם הגנטי נראה כגורם הסביר. גנים אינם גורמים לדלקת לפרוץ, אך הם עלולים לגרום לחולים להיות רגישים יותר לגורמים סביבתיים העלולים לגרום למחלה.


מה התסמינים לדלקת?

דלקת מפרקים שגרונית באה לידי ביטוי כדלקת מפרקים כרונית בגוף, כאשר במהלכה ישנן תקופות רגועות יחסית לעומת תקופות בהן הדלקת מתפרצת. בדרך כלל, מעורבים מפרקי אצבעות הידיים והרגליים בצורה סימטרית, כלומר מעורבים המפרקים משני צדי הגוף. יש הסובלים מהדלקת גם בשאר המפרקים, כמו הכתפיים או המרפקים. כאשר הדלקת מתפרצת, החולה יחוש כאבים המלווים בחום מקומי, אודם ונפיחות. לרוב, הכאבים יופיעו בעת מנוחה ויחריפו במהלך הלילה והבוקר עם היקיצה מהשינה. כאשר המחלה מחריפה, היא עשויה לפגוע במבנה התקין של המפרקים המעורבים ולגרום למוגבלות בתנועה, כמו גם הרס של מפרקים.
כמו כן, כ -40% מהסובלים מארטריטיס חווים גם סימנים ותסמינים שאינם כרוכים במפרקים. דלקת מפרקים שגרונית יכולה להשפיע על איברים רבים, כולל: עור, עיניים, ריאות, לב, כליות, בלוטות הרוק, רקמת עצב, מח עצם וכלי דם.
 

כיצד מאבחנים ארטריטיס?

כאשר מטופל מעיד על תסמינים העשויים להיקשר לדלקת מפרקים שגרונית, הרופא המטפל יערוך בדיקה גופנית תוך התמקדות במפרקי הגוף לבחינת ממצאים של תהליך דלקתי סימטרי, ולאחר מכן יפנה לבדיקות דם וצילומי רנטגן של המפרקים לבחינת התקדמות המחלה. בדיקות הדם נועדו לבחון האם ישנם מדדים של דלקת. מכיוון שמדובר במחלה אוטואימונית, למרבית החולים נמצא בדם נוגדן עצמי הנקרא Rheumatoid factor, "הגורם השגרוני", שהינו נוגדן (חלבון) אוטואימוני. הימצאותו בדם אינה מעידה ספציפית על דלקת מפרקים שגרונית מכיוון שנוגדן זה יכול להופיע גם אצל חולים במחלות אחרות ואף לעתים אצל אנשים בריאים, אך היא בהחלט חשובה לאבחון המחלה.
 
במידת הצורך, יפנה הרופא את החולה לבדיקה של ריאומטולוג, מומחה למחלות מפרקים, על מנת לאבחן את המחלה באופן מדוייק. ישנם מספר קריטריונים לאבחון המחלה, כדי  לקבוע האם החולה סובל מדלקת מפרקים שגרונית, עליו למלא לפחות ארבעה מתוכם:
  • נוקשות בוקר
  • מעורבות של לפחות שלושה מפרקים (ביניהם מעורבות של מפרקי כפות הידיים)
  • דלקת מפרקים סימטרית
  • קשרית ראומטורידית
  • גורם ראומטואידי
  • שינויים רנטגנטיים טיפוסיים

כיצד מטפלים בדלקת מפרקים שגרונית?

הטיפול המרכזי בדלקת מפרקים שגרונית הינו טיפול תרופתי להפחתת הדלקת במפרקים וכן מניעת החמרת המחלה. חשוב מאוד לטפל בדלקת מכיוון שללא טיפול עשוי להיגרם שינוי בלתי הפיך במפרקים וכן מגבלות בטווח התנועה. מפני שמהות המחלה הינה פעילות בלתי מבוקרת של המערכת החיסונית בגוף, על מנת לטפל במחלה יש לדכא את פעילות המערכת החיסונית.
טיפול כזה נקרא טיפול אימונוסופרסיבי, ובבסיסו עומדות תרופות הפוגעות במערכת החיסונית. הדרך השימושית ביותר לדכא את המערכת החיסונית היא שימוש בסטרואידים שנוגדים את הדלקת, אך בשל תופעות הלוואי שלהם בשימוש לאורך זמן, הם אינם מומלצים. ניתן להשתמש בתרופות אנטי ראומטיות, כמו מטוטרקסט, אימורן וציטוקסן, אך חשוב מאוד להבין כי גם הן עשויות לגרום לתופעות לוואי בשל דיכוי המערכת החיסונית.
טיפול תרופתי כזה מצריך מעקב רפואי מסודר. תרופות שמונעות את החרפתה של המחלה הן תרופות DMARD (Disease-ModifyingAntirheumatic Drugs), כמו למשל פלקוויניל או ערבה. כיוון טיפולי נוסף הינו תרופות הפוגעות נקודתית במרכיבים של התגובה הדלקתית, כמו למשל תרופות שהן נוגדנים ל-TNF, חומר בעל חשיבות בתהליך הדלקתי. תרופות מעכבות TNF הן יומירה, רמיקד ואנברל. מעבר לדיכוי המערכת החיסונית והאטת התקדמות המחלה, חשוב גם למנוע את הכאבים ובכך לשפר את איכות חיי החולה. הטיפול בכאבים כולל תרופות ממשפחת נוגדי הדלקת שאינן סטרואידים, כמו נקסין ואיבופן.
 

האם ישנם טיפולים שאינם תרופתיים?

מעבר לטיפולים התרופתיים, נמצא במחקרים כי פעילות גופנית עשויה להקל על הדלקת ובכך לשפר את איכות חייהם של החולים. כמו כן, כאשר מטפלים בכאב הנגרם בשל דלקת מפרקים שגרונית, מכשיר טנס (Tens) מציע חלופה רבת עוצמה לתרופות משככות כאבים. מכשיר הטנס אינו פולשני, פועל במהירות ואינו כרוך בתרופות. מכשיר הטנס מאפשר מגוון תוכניות טיפול לשיכוך כאבים, וחווית הטיפול במכשיר דומה לעיסוי עמוק הממריץ את מחזוריות הדם ומספק הקלה מהירה על הכאבים. מכשיר הטנס שולח פולסים חשמליים זעירים בעוצמות משתנות, הפועלים על מערכת העצבים ועל השרירים ובכך מרגיעים ומדכאים את סימני הכאב. מכשיר הטנס גם מעודד את הגוף לייצר רמות גבוהות של אנדורפינים, ובכך מקל על מצבים של דלקות מקומיות.
 
 
למידע נוסף ולרכישת מכשיר טנס – צרו קשר בטל' 072-2159090 או דרך האתר, ואנחנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותכם.
 
 
       
חזרה לרשימה
מאמרים נוספים מאמרים נוספים
סוגי השירותים ברפואה מרחוק הקיימים כיום. קחו אחריות על אורח ואיכות חייכם ותיהנו מרפואת העתיד!
מה נחשב רעש חזק? כמה זמן ביום ניתן להיחשף לרעש חזק מבלי שיפגע בשמיעה? אם נגרם נזק לשמיעה – האם המצב הפיך? הכנסו ומצאו את כל התשובות לשאלות אלה ולשאלות נוספות
התמקדות היא שיטת טיפול הוליסטית אשר שמה דגש על הקשר בין הגוף לנפש ומתבססת על “חכמת הגוף”. לגוף מסתבר, יש ידע רב ותבונה לגבי כל הרבדים של חיינו ואם נלמד להקשיב לו - ידע זה יהפוך לנגיש עבורנו.
מתגוננים מהשפעת בדרך טבעית, הקפידו לבצע חיטוי של הידיים באמצעות גל אלכוהול לשטוף ידיים במים ובסבון אחרי כל שימוש בשירותים ולפני כל מגע עם מזון

בטרם רכישת מוצר או תכשיר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך לגבי מטרות השימוש במוצר, אופן השימוש בו, תופעות הלוואי והאינטראקציה שלו עם תכשירים רפואיים אחרים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט / תזונאי / מרפא בעיסוק / רוקח ו/או מומחה מוסמך אחר.

כל אחד מספקי המוצרים באתר קובע את עלויות המשלוח בהתאם להחלטתו, ספק המוצרים רשאי לקיים מבצע באתר הכולל זיכוי וביטול דמי המשלוח. במידה וההזמנה כוללת מוצרים מספקים שונים ישלם המזמין דמי משלוח בגין כל הזמנה בנפרד בהתאם להחלטת הספקים השונים.
אין בשיחת הטלפון, לשם רכישת המוצר, משום ייעוץ מקצועי בתחום הנגישות. בכל מקרה של התלבטות לגבי מידת התאמת המוצר אנו ממליצים לקבל יעוץ מקצועי מיועץ נגישות מוסמך.

נבנה ע"י לוגייט טכנולוגיות