מזון פונקציונלי - לאילו בעיות הוא מתאים?
מזון פונקציונאלי, המכונה גם מזון רפואי, הינו מזון הדרוש באופן מיוחד במצבים ומחלות המחייבים דגשים תזונתיים מיוחדים שאינם מסופקים על ידי תזונה רגילה. מזונות רפואיים הוגדרו בשנת 1988 כקטגוריה מובדלת ומפוקחת על ידי "מנהל המזון והתרופות האמריקאי", ה-FDA, ונותנים מענה גם כהשלמה והעשרה לתזונה רגילה, ובמקרים רבים גם כמזון בלעדי.
תהליך הבקרה והפיקוח של תעשיית המזון הרפואי הן מהמוקפדות והמחמירות, כיוון שחולים רבים רגישים מאוד לזיהומים ולכן חלה חובה לייצר ולארוז מזון זה בתנאים סטריליים. אפשר למצוא מזונות רפואיים במספר מרקמים: כמשקה מוכן, כאבקת אינסטנט המיועדת לערבוב עם מים, חלב או משקה אחר, ולסובלים מבעיות בליעה פותחו מזונות פונקציונאליים בצורת פודינג.
ישנם מספר סוגים עיקריים של מזונות פונקציונאליים, המובחנים לפי המרכיבים המאפיינים אותם שמתאימים למצבים פיזיולוגיים ופתולוגיים ספציפיים:
מזון רפואי לאלרגיה, אסטמה ומחלות ריאה
מזון רפואי למצבים של אלרגיות, אסטמה ומחלות ריאה מכיל בדרך כלל חומצת שומן גמא לינולאית (GLA), חומצת שומן ממשפחת אומגה-6 המופקת מצמח הזיפן הרפואי, אשר מתפקדת כנוגדת דלקת חזקה, וכן חומצת שומן איקוסאפנטנואית (EPA) שהיא חומצת שומן ממשפחת אומגה-3 המופקת מדגים.
חומצות שומן אלו מעכבות יצור של לויקטוריאנים בגוף, חומרים הגורמים לתגובה דלקתית שמצרה את דרכי הנשימה, גורמת ליצירת כיח ונפיחות ברקמות מערכת הנשימה המאפיינת מצבים אלרגיים ואסמטיים. ריכוזים גבוהים של שילוב חומצות שומן נחוצות אלו אינם מושגים באמצעות תזונה רגילה, ומחקרים הראו כי הם יעילים כנגד אסטמה ואלרגיה. למחלות ריאה מתאים
פולמוקאר, שהינו
מזון רפואי המיועד לחולים פולמונאריים (מחלות ריאה).
מזון רפואי לסובלים מתת תזונה
בין אם מדובר במקרה של
תת תזונה אצל קשישים, או בין אם בזמן מחלה קשה כמו סרטן - למצבים של תת תזונה יש השלכות בריאותיות קשות על הגוף ועל תהליך ההחלמה.
כשהגוף לא מקבל את מכלול הנוטריאנטים לו הוא זקוק קיימת סכנה לפגיעה במערכת החיסון, התפתחות דלקות וזיהומים לאחר ניתוחים, פגיעה בתפקוד המוטורי ואפילו עליה בשיעור התמותה. מזונות עתירי נוטריאנטים, חלבון וקלוריות, כמו
אנשור פלוס, מתאימים למצבים של ירידה במשקל וגם כאשר נדרשת הגבלה בכמות הנוזלים הנצרכים.
מזון פונקציונאלי לבעיות במערכת העיכול
מזון פונקציונאלי ייעודי לליקויים שונים במערכת העיכול מאופיין בכך שהוא מכיל חומצות אמינו חשובות במצבן הפשוט והבסיסי ביותר, כך שלמערכת העיכול קל לספוג אותן ולהפיק מהן את כל הרכיבים הנחוצים לגוף.
מזון פונקציונלי זה מתאים לסובלים מבעיות ספיגה של רכיבי מזון בעקבות מחלה, אלרגיה חמורה למזון ומצבי עיכול נוספים הדורשים מזון המתעכל בקלות ושמכיל את כל מה שצריך. חלק ממזונות אלו מכילים כמות גבוהה במיוחד של סיבים תזונתיים, למשל
ג'ויטי, שהוא מזון רפואי איזוטוני עתיר בסיבים.
מזון רפואי לסוכרת
מזון פונקציונאלי המותאם לחולי סוכרת מכיל פחמימות מורכבות, אשר בניגוד לפחמימות פשוטות מתפרקות ומתעכלות בגוף בקצב איטי- כזה שמקטין את ה"פיק" המסוכן של רמת הסוכר בדם לאחר האכילה. שמירה על רמות סוכר מאוזנות חיונית ביותר למניעת מחלות וסיבוכים המאפיינים חולי סוכרת.
גלוצרנה, למשל, הינו מזון רפואי המאושר על-ידי האגודה הישראלית לסוכרת ומיועד במיוחד לבעלי סבילות נמוכה לגלוקוז.
מזון רפואי לריפוי פצעי לחץ, פצעים קשי ריפוי ולאחר ניתוחים
במקרים בהם מתפתחים פצעי לחץ וצלקות מניתוחים, הגוף משקיע אנרגיה רבה בניסיון לסגור את אותו פצע ולכן מפריש נוזלים רבים שמכילים חלבונים, ובפועל הגוף מפסיד כמות רבה של חלבון הנחוץ לסגירת הפצע. במקרים אלו קיימת חשיבות רבה למזון רפואי עתיר חלבונים שמעלה את רמת האלבומין בגוף, כמו סופלנה שעשיר בחלבון או ותוספי תזונה חלבוניים נוספים כמו אבקת חלבונים.
מזון פונקציונאלי לבעיות מטבוליות
מזון פונקציונאלי המותאם המיוחד לסובלים מליקויים מטבוליים, מכיל ברוב המקרים כמות גבוהה של גלוטמין, שזו חומצת אמינו שחסרה עקב מחלות רבות הקשורות לחילוף החומרים ונגרמת עקה מטבולית. גלוטמין הינה חומצת האמינו הנפוצה ביותר בגוף, וממנה הכבד מסנתז חומצה גלוטמית שאחראית, בין היתר, על בניה ופירוק של שרירים, משק האנרגיה בגוף, תקינותה של מערכת חיסון, מערכת העיכול והכליות.
נפרוקאר, למשל, הינו מזון ייעודי לחולי כליות ולמטופלים בדיאליזה אשר עליהם להמנע ממלחים, לצרוך מעט נוזלים ובוזמנית לקבל מספיק חלבון שמתבזבז עקב הליקוי הכליתי. מזון רפואי כמו פרטיב מיועד במיוחד לחולים עם מצוקה מטבולית.
חשוב לזכור שלא כל המזונות הרפואיים מתאימים לכל מצב בריאותי, ולכן יש להתייעץ עם רופא או תזונאי/ת קליני/ת לפני צריכת המזון.