אביזרי תנועה: מקל הליכה, הליכון ורולטור
ככל שאנו מתבגרים אנחנו מאבדים אט אט את הגמישות וכושר שיווי המשקל שלנו, ובשילוב הסיכון הגובר לאיבוד סידן, ראומטיזם ואוסטיאופורוזיס שמקשים על ההליכה, אנחנו עלולים למצוא את עצמינו מאבדים את חופש התנועה והניידות עד לכדי מצבים בהם הליכה פשוטה במרחב הביתי, ועל אחת כמה וכמה במרחב הציבורי, הופכת לקשה ואף מסוכנת.
במצבים כגון אלו, אדם שהיה בעבר עצמאי וחיוני, עלול למצוא את עצמו מסתגר ונמנע מהליכה שהפכה עם הזמן לפעילות מסוכנת וקשה, והדבר משפיע רבות על איכות החיים ועל הרווחה הנפשית.
למזלנו, המדע עומד לצידינו גם במקרים אלו, ובעשורים האחרונים פותחו מספר סוגים של אביזרי תנועה המאפשרים תנועה, ניידות ועצמאות בדיוק לאלו הזקוקים לסיוע תומך בפעילות השגרתית והיומיומית.
מקל הליכה
הפתרון הפשוט ביותר הם
מקלות הליכה, המכונים גם "מקל סבא", שתומכים ומהווים משענת לאדם ההולך ומונעים נפילה, שברים ופציעות.
למרות הפשטות של מקל ההליכה, מדובר באביזר אורטופדי תומך. עם השנים וההתקדמות הטכנולוגית פותחו מקלות הליכה מתקדמים המספקים תמיכה טובה יותר.
מקל הליכה מתקפל, למשל, הוא דוגמא למקל הליכה פשוט אך שנכנס לתיק או למגרה בקלי קלות כיוון שהוא מכיל מנגנון המאפשר לו להתקפל.
עוד שכלול טכנולוגי הוא מקל 4 רגליים אשר מקנה למשתמש יציבות ונוחות הליכה מאוד גבוהה.
הדגשים החשובים בבחירת מקל הליכה הם עמידות המקל, בטיחותו ונוחות האחיזה. כדאי לוודא כי בקצה המקל מוברג מעצור העשוי מחומר המגן עם שחיקת המקל אך חשוב מזה- מונע התחלקות.
כמו כן, חשוב גם כי ידית האחיזה של מקל ההליכה תהיה ארגונומית ותאפשר אחיזה נוחה, בטוחה ויציבה.
הליכון
הליכונים מתאימים לאלו הסובלים מבעיות חמורות יותר בשמירה על שיווי משקל. ההליכון הפשוט מורכב מארבעה מוטות מתכת אנכיים המחוברים יחדיו לכדי יחידה אחת שמאפשרת להשען על ההליכון בביטחון תוך כדי הצעידה.
היום כל ההליכונים כמעט מיוצרים מחומרים קלים. שכלול נוסף הוא הליכון מתקפל המאפשר לקפל את ההליכון לאחר השימוש או בכניסה לרכב, ולאחסן אותו בקלות- אפילו ברכב סטנדרטי. בנוסף, ישנו
הליכון עם גלגלים קדמיים שמאפשר ניידות קלה יותר תוך הסעת ההליכון בין צעד לצעד- מה שמצריך פחות אנרגיה בלהרים ולסחוב את ההליכון תוך כדי שימוש.
פיתוחים טכנולוגיים מתקדמים אפשרו לקחת את ההליכון הבסיסי צעד אחד קדימה, ולהתאים את השימוש בהליכון גם לאלו שמעוניינים לבצע התעמלות או ללכת על משטחים שבדרך כלל קשה ללכת עליהם עם הליכון בסיסי.
לצורך זה פותח ההליכון ההידראולי, שמאפשר ממש להתעמל תוך יציבות ובטיחות מרבית. הליכון זה, אגב, מתאים גם לילדים הזקוקים לאביזר תנועה כיוון שאפשר בעזרתו להשתובב ולשחק בפארק, בחצר וכמובן גם בבית.
רולטור
אין ספק שהרולטור הוא ה"רולס-רויס" של ההליכונים.
רולטורים מתאימים לאלו שמעוניינים בפעילות מרובת שעות מחוץ לבית תוך שמירה על שיווי משקל ובטיחות. ההבדלים העיקריים בין הליכון לרולטור הם בכך שכל בסיסי הרולטור הם גלגלים ולכן ההתניידות איתו קלה ודינמית יותר, אך בנוסף הרולטור מצוייד במערכת בלמי יד, בדומה לבלמים של אופניים, כך שהמשתמש חווה שליטה מושלמת המאפשרת מצד אחד הליכה קלה ונוחה ומאידך גם רמת בטיחות גבוהה ביותר.
כמו כן, רולטורים רבים מאובזרים גם בסל קניות, התקן לנשיאת בלון חמצן, כסא ישיבה ועוד.
לא בכדי קבעו חוקרים מאוניברסיטת גתה שבפרנקפורט שהשימוש ברולטור מעצים את תחושת הביטחון וחוקרים מדנמרק מצאו כי הרולטור מסייע למשתמשיו לשלב בשגרת יומם גם אספקטים חברתיים שחשובים כל כך לנפש ולאיכות החיים.
ישנם שני סוגי רולטורים עיקריים: רולטור 4 גלגלים אשר נתפש כרולטור היציב יותר אך תופס מקום רב יותר באחסון ובהתניידות. לעומתו,
רולטור 3 גלגלים הוא קטן יותר ומאוד נוח לשימוש במרחב ציבורי, תחבורה ציבורית, מעבר במסדרונות צרים ופתחי דלתות.
לא רק למבוגרים
למרות שבאופן טבעי עיקר השימוש באבזרי תנועה מיועד למבוגרים, קיימים גם
אביזרי תנועה לילדים. בהרבה מן המקרים בהם הניידות של הילד נפגעת, עקב פציעה או חס וחלילה תאונה, נערך שימוש ב
הליכון מתקפל לילדים במסגרת תהליך השיקום שמאפשר לילד גם להתנייד בקלות וגם לצבור בחזרה ביטחון ביכולת ההליכה.
כמו כן ילדים בעלי שיתוק מוחין יכולים גם הם ליהנות מאביזרי התנועה אשר יאפשרו להם להסתובב במרחב בקלות, בטיחות ויציבות.