whatsapp
בדיקות רפואיות: מה חשוב לדעת?
 בדיקות רפואיות: מה חשוב לדעת?

בדיקות רפואיות: מה חשוב לדעת?

אנו מוקפים במספרים: הקוד הסודי של כרטיס האשראי, מספר חשבון הבנק שלנו, אך האם אנחנו מבינים את המספרים שמייצגים את הבריאות שלנו? לפניכם מדריך לפענוח הנתונים החשובים של הבדיקות הרפואיות שלכם.
תוצאות הבדיקות הרפואיות שלכם עמוסות במספרים, ולרוב, הם לא אומרים לנו דבר – אך אלו המספרים החשובים ביותר בחייכם. חשוב להכיר את משמעות הנתונים הללו כדי להבין טוב יותר את מצבכם הרפואי, ולאפשר לכם לעקוב אחר השינויים והמגמות שבגופכם. ממד לחץ הדם ועד למד הסוכר –כך תפענחו את תוצאות הבדיקות שלכם.

לחץ דם– מה מייצגים הערכים?

רמת לחץ הדם שלכם מעידה על הסיכון המרכזי ללקות בהתקף לב. סביר להניח ששמעתם בעבר את המספרים הללו, אך כדאי להבין מה הם מייצגים. המספר השמאלי הוא לחץ הדם הסיסטולי, והוא מייצג את מידת לחץ הדם על דפנות העורקים כאשר הלב מתכווץ. המספר הימני הוא לחץ הדם הדיאסטולי, והוא מייצג את מידת לחץ הדם שבין פעימות הלב, כאשר הוא מתמלא.
כך תפענחו את רמות לחץ הדם שלכם (לפי הערכים שעודכנו בשנת 2003):

 
ערך סיסטולי
 
ערך דיאסטולי
 
דירוג
עד 90
עד 60
תת לחץ דם
90-119
60-79
ערך אופטימלי
120-139
80-89
קדם יתר לחץ דם
140-159
90-99
יתר לחץ דם שלב I
160-179
100-109
יתר לחץ דם שלב II
יותר מ-180
יותר מ-120
יתר לחץ דם, משבר
 
אל תחכו שהערכים יטפסו. הקפידו לעקוב אחר המדדים שלכם באופן קבוע ודעו מה הגורמים המשפיעים על הערכים. ניתן לשקול מדידה ביתית באמצעות מד לחץ דם
אם אובחנתם כבעלי לחץ דם גבוה, זכרו ששינוי באורח החיים מסייע בשליטה על לחץ הדם, על ידי פעילות גופנית גבוה, שמירה על תזונה מאוזנת, ירידה במשקל במידת הצורך, הימנעות מעישון והפחתת מתח. כמו כן, ניתן להוריד את לחץ הדם ולהירגע באמצעות נשימות.

כולסטרול– על הטוב ועל הרע.

כולסטרול הוא שומן החיוני מאוד לגוף. עם זאת, רמה גבוהה מדי של כולסטרול או רמה נמוכה מדי של כולסטרול "טוב", עלולים להוביל למחלות לב, התקף לב או שבץ.
כדאי לדעת כי רמות המטרה משתנות בהתאם למניעה ראשונית (בטרם יש עדות לטרשת עורקים במערכת הלב וכלי הדם) או למניעה משנית (לאחר שכבר ישנה עדות כזו).

כך תפענחו את התוצאות:
מעל 200 מ"ג למ"ל (%mg) של כולסטרול כולל בגוף מעידה על רמת סף, ומעליה הסיכון ללקות במחלות לב עולה.
כולסטרול "רע" (LDL) – לפי מ"ג למ"ל (%mg):
במניעה ראשונה, רמה מעל 160 של כולסטרול "רע" נחשבת למסוכנת, ואילו רמה של 190 מוגדרת כמסוכנת מאוד.
במניעה שנייה, רמת היעד יורדת ל-70.
אנשים המוגדרים בעלי סיכון מוגבר למחלות לב (למשל סוכרתיים או אלו הסובלים מטרשת עורקים ללא מחלת לב מוכחת), צריכים לשמור על רמה הנמוכה מ-100.
כולסטרול "טוב" (HDL) – לפי מ"ג למ"ל (%mg):
רמה מתחת ל-40 לנשים ו-50 לגברים מוגדרת כמסוכנת. כדי לשפר את רמתו יש להתמיד בפעילות גופנית.
כמו כן, רמת הטריגליצרידים הגבוהה מ-150 מ"ג למ"ל (%mg) מחייבת טיפול דיאטטי או תרופתי בהתאם לרמה.

סוכרת– על מה מעידות רמות הסוכר בדם?

ישנן שלוש צורות עיקריות של סוכרת: סוכרת מסוג 1 (כונתה בעבר סוכרת נעורים), סוכרת מסוג 2 (סווגה בעבר כ"סוכרת שאינה תלויה באינסולין) וסוכרת בהיריון. כל הצורות הללו נגרמות בשל קושי בייצור או בקליטת אינסולין, המוביל לשני מצבי קצה: מצב של עודף גלוקוז בדם ומצב של מיעוט גלוקוז בדם. בישראל נמצא כי כ-10% החולים סובלים מסוכרת מסוג 1 ואילו כ-90% מסוכרת מסוג 2. עודף משקל ופעילות גופנית מועטה מעלים את הסיכון ללקות בסוכרת ועשויים להחמיר אותה בצורה משמעותית.
על מנת לאבחן את המחלה, יש לערוך בדיקות דם לאחר צום בן 12 שעות ולבחון את רמות הסוכר בדם.

בדיקת דם לגילוי רמת הסוכר הנערכת לאחר צום בן 12 שעות היא הדרך לזהות האם אתם סוכרתיים. כך תפענחו את תוצאות הבדיקה, לפי מ"ג למ"ל (%mg):
עד 100 – רמת סוכר תקינה.
100-125 – רמת סוכר המעידה על טרום סוכרת.
מעל 126 – רמת סוכר המעידה על סוכרת.
אם כבר אובחנתם כסוכרתיים, חשוב לדעת שרמת המוגלובין A1C הגבוהה מ-7 (%mg) מעידה על חוסר איזון, ועל כן עליכם לקבל טיפול מאזן. בנוסף, הקפידו לבצע בדיקת מד סוכר בדמכם. ניתן להסתייע במכשיר גלוקומטר בעל אפשרות לתזכורת אוטומטית לביצוע בדיקה.

אינדקס מסת הגוף (BMI)– האם המשקל שלכם תקין?

רובנו שמענו את הביטוי BMI, אך האם אנו יודעים מה הוא מייצג? ובכן, מדד מסת הגוף (Body Mass Index) הוא כלי כמותי לבחינת משקל אדם. האם משקלו תקין? האם הוא נמצא בעודף משקל או בתת משקל? המדד מתייחס למשקל הגוף בק"ג ביחס לגובהו של אדם בסנטימטרים. איך? זה פשוט. מחלקים את משקל הגוף בגובה בריבוע, התוצאה המתקבלת היא מדד ה-BMI של אותו אדם. את התוצאה יש לבחון לפי המפתח הבא:

 
BMI
 
דירוג
 
דרגת סיכון לחלות במחלות
עד 18.5
תת משקל
סיכון לתת-תזונה
18.5-25
משקל תקין
סיכון נמוך באופן יחסי
25-29.9
משקל עודף
מוגבר כאשר יש מחלות רקע נלוות
30.0-34.9
השמנה דרגה I
בינוני
35.0-39.9
השמנה דרגה II
חמור
40 ומעלה
השמנה דרגה III
חמור מאוד

כמו כן, מומלץ כי היקף המותניים אצל נשים לא יעלה על 88 ס"מ ואצל גברים על 102 ס"מ, שכן ישנה סכנה להשמנה בטנית.
 
היו מודעים למתחולל בגופכם, וחשוב מכך, היו מודעים לדרכים האפשריות לשמירה על ערכים תקינים ככל האפשר – והעיקר הבריאות!
 
למידע נוסף– צרו קשר בטל' 072-2159090 או דרך האתר, ואנחנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותכם.
 
        
חזרה לרשימה
מאמרים נוספים מאמרים נוספים
איך עובד מכשיר TENS? איך עובד מכשיר EMS? מה ההבדל בין שני המכשירים ואיזה מכשיר מומלץ לבחור. מאמר זה יסייע לך בבחירת המכשיר המתאים ביותר לצרכיך
חרדה נחשבת להפרעה נפשית, ובבסיס שלה עומד רגש הפחד. בעקרון, הפחד הוא רגש טבעי ונחוץ לאדם, שתפקידו להתריע בפני סכנה. אך במקרה של הפרעת חרדה חל "שיבוש" במנגנון הפחד, כך שהאדם חש "בסכנה" גם כאשר אין סיבה ממשית לכך במציאות. במקום להגן, החרדה גורמת לאדם סבל ופוגעת באיכות חייו.
עצירות היא איננה מחלה, אך היא בהחלט לא נעימה והיא מקשה על הסובלים ממנה. היא מתאפיינת בקושי ביציאות וסובלים ממנה כ-20% מהאוכלוסייה. מה הגורמים לה? איך שינויים באורח החיים יכולים להועיל? ומתי כדאי לפנות לרופא? לפניכם המדריך לעצירות.
איך נגרם הבקע? מהם התסמינים לבקע? כיצד מאבחנים ומטפלים בבקע? אילו שיטות ניתוח קיימות לתיקון הרניה? תמיכה יעילה לאחר ניתוח שבר. לפניך מדריך שיענה לך על כל השאלות.

בטרם רכישת מוצר או תכשיר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך לגבי מטרות השימוש במוצר, אופן השימוש בו, תופעות הלוואי והאינטראקציה שלו עם תכשירים רפואיים אחרים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט / תזונאי / מרפא בעיסוק / רוקח ו/או מומחה מוסמך אחר.

כל אחד מספקי המוצרים באתר קובע את עלויות המשלוח בהתאם להחלטתו, ספק המוצרים רשאי לקיים מבצע באתר הכולל זיכוי וביטול דמי המשלוח. במידה וההזמנה כוללת מוצרים מספקים שונים ישלם המזמין דמי משלוח בגין כל הזמנה בנפרד בהתאם להחלטת הספקים השונים.
אין בשיחת הטלפון, לשם רכישת המוצר, משום ייעוץ מקצועי בתחום הנגישות. בכל מקרה של התלבטות לגבי מידת התאמת המוצר אנו ממליצים לקבל יעוץ מקצועי מיועץ נגישות מוסמך.

נבנה ע"י לוגייט טכנולוגיות