whatsapp
דום לב פתאומי – גורמים, אבחון וטיפול
דום לב פתאומי – גורמים, אבחון וטיפול

דום לב פתאומי – גורמים, אבחון וטיפול

בכל דקה הלב שלנו מתכווץ ואז הופך רפוי בין 60 ל-80 פעמים, ובמידת הצורך אפילו יותר. בכל פעימה שכזו מזרים האיבר החשוב בין 60 ל-100 סמ"ק של דם אל כל חלקי הגוף, ובפרט מבטיח הגעת דם ואיתו חמצן למוח. תפקוד לא תקין של הלב עלול לגרום לנזקים חמורים, ואם הוא מפסיק לפעום בבת אחת – ללא טיפול מיידי, התוצאה במרבית המקרים היא מוות.

מה זה דום לב?

דום לב הוא מצב שבו הלב נודם בבת אחת – כלומר במקום 60 או יותר התכווצויות והרפיות בדקה, הפסקה מוחלטת של הפעילות הלבבית. במצב שכזה, זרימת הדם אל המוח נעצרת באופן מידי ותוך שניות בודדות האדם מאבד את ההכרה ומתמוטט. נזק בלתי הפיך למוח הוא עניין של 3-4 דקות בלבד, וב-90% מהמקרים דום לב פתאומי מוביל למוות.
עד לפני שנים לא רבות התפישה המקובלת הייתה שתופעה זו מתרחשת ללא סימנים מקדימים, אולם מחקרים עדכניים הצליחו לאתר אינדיקציות שונות לעצירת פעילות הלב. כשמתרחש אירוע לבבי חמור שכזה, מהירות התגובה היא קריטית ולכן רק מי שנמצא בסביבתו הקרובה של האדם יכול להציל את חייו – באמצעות מכשיר שנקרא דפיברילטור. בשנת 2014 נכנסו לתוקף תקנות המחייבות הצבת דפיברילטורים במקומות ציבוריים רבים בישראל. למידע המלא על התקנות לחצו כאן.

הגורמים לדום לב

דום לב פתאומי עלול להיגרם כתוצאה משורה ארוכה של גורמים. העיקריים שבהם הם:

אירוע לבבי

אוטם שריר הלב – או בשם המוכר יותר, "התקף לב" - מגדיל במידה ניכרת את הסיכון להפסקה מוחלטת של פעילות הלב, ובפרט ב-6 החודשים הראשונים שלאחר ההתקף. הסיבה לכך היא שהאוטם עלול להוביל להתפתחות הפרעות בקצב הלב, ובפרט הפרעה שנקראת פרפור חדרים. במצב זה הלב רוטט במקום להתכווץ ועל כן לא מצליח להזרים את הדם אל כל חלקי הגוף והמוח.

מחלת לב כלילית

מחלת לב כלילית היא מצב רפואי מסוכן שבין הגורמים לו: עישון, לחץ דם גבוה, עודף כולסטרול בדם, עודף משקל משמעותי והיעדר פעילות גופנית מספקת. ישנו גם מרכיב גנטי למחלה זו, שהופכת את העורקים הכליליים, אלה שמספקים את הדם והחמצן החיוניים ללב, לצרים. סימפטומים בולטים לקיומה של מחלת לב זו הם תעוקת לב (כאבים בחזה במהלך מאמץ פיזי או בתנאי קור) וכאבים בחזה גם בזמן מנוחה. כשהמחלה מחמירה התוצאה עלולה להיות אוטם שריר הלב, שכאמור מהווה גורם סיכון משמעותי לדום לב.

אי ספיקת לב

מצב שבו הלב מתקשה לבצע את תפקידו החשוב, עקב חוסר יכולת לשאוב את כמות הדם הנחוצה. במקרים אלה נוצר קוצר נשימה גם במהלך מאמצים גופניים קלים ולעתים גם במצב שכיבה, ועוד סימפטום בולט הוא עייפות רבה. ישנם מחקרים שלפיהם רמת הסיכון להתרחשות דום לב אצל אדם אשר סובל מתופעה זו גבוהה פי 6 (!) ביחס לשאר האוכלוסייה.

טכיקרדיה חדרית

הפרעות בקצב הלב עקב בעיה בהולכת אותות חשמליים לאיבר זה. כשהקצב של התכווצות חדרי הלב מהיר במיוחד, כמות הדם שמוזרמת לגוף ולמוח קטנה במידה משמעותית והתוצאה עלולה להיות סחרחורות, התעלפויות ובמצבים קיצוניים גם דום לב.

תרופות

ישנן תרופות אשר מגדילות את הסיכון להפרעה בקצב הלב, ובפרט אצל מי שכבר סובל ממחלה באיבר זה.

רמה נמוכה של אשלגן או מגנזיום

שינוי חד ברמת המינרלים החיוניים הנ"ל בדם מסוכן מאוד, כולל למי שליבם בריא לחלוטין. 

מי נמצא בקבוצת סיכון גבוה ללקות בכך?

כל מי שבמשפחתו אירעו מקרים של דום לב נמצא בקבוצת סיכון גבוה, וההמלצה עבורו היא להתייעץ עם קרדיולוג. גם בעלי מומים מולדים בלב, חולי סוכרת, מעשנים, אנשים עם עודף משקל, חולים בלחץ דם גבוה ומי שרמת השומנים בדמו גבוהה מהרצוי נמצאים בקבוצת סיכון ובהתאם ההמלצה לפנות לקרדיולוג תקפה גם עבורם.

אבחון

כאמור במצב של דום לב פתאומי כל שנייה קריטית, ולכן מהירות האבחון היא הגורם העיקרי בהגדלת הסיכויים להינצל ממוות. 
ההנחיה הבסיסית לכל מי שרואה בסביבתו אדם שאיבד הכרה ואינו נושם היא להתייחס לאירוע כדום לב. אנשים שעברו הכשרה רפואית יבדקו דופק בעורק הצוואר, ואם יש דפיברילטור בקרבת מקום הוא מאפשר אבחון מדויק יותר, כולל האם ישנו צורך במכת חשמל (שהכרחית אם הסיבה להפסקת פעילות הלב היא פרפור חדרים).

מהי השכיחות של מקרי דום לב פתאומי?

על-פי האיגוד הקרדיולוגי בישראל מתרחשים מדי שנה בארץ כ-8,000 מקרים של דום לב, כלומר בכל שעה ישנו אדם שהלב שלו מפסיק בבת אחת לפעול. מחוץ לבית חולים הסיכוי לשרוד אירוע לבבי שכזה הוא 10% בלבד, אולם הפעלת דפיברילטור תוך דקה עשויה להציל חיים ב-95% מהמקרים!

טיפול בדום לב

טיפול בדום לב כולל החייאה בסיסית, כלומר עיסוי הלב והנשמות. שימוש בדפיברילטור - מכשיר שמסדיר את קצב הלב באמצעות מתן שוק חשמלי לאיבר זה - מגדיל כאמור באופן דרמטי את סיכויי ההצלחה של הטיפול הראשוני. 
החל מ-2014 חלה חובה על כל מקום ציבורי שמגיעים אליו יותר מ-500 בני אדם להחזיק דפיברילטור במקום בולט. מומלץ גם למוסדות ציבור ובתי עסק קטנים יותר להצטייד במכשיר מציל החיים. דפיברילטור ביתי, שמאבחן מידית דום לב ומטפל בו בהתאם, עשוי להיות ההבדל בין חיים למוות לכל מי שנמצא בקבוצת סיכון גבוה ולמי שסובל ממחלות לב שונות. המשקל הנמוך של דפיברילטור ביתי ומימדיו הצנועים באופן כללי מאפשרים לכל אדם שזקוק לו לקחת את המכשיר איתו לכל מקום, ולדעת שאם חלילה הלב יפסיק לפעול – ניתן יהיה לספק לכך מענה אפקטיבי במהירות הנדרשת.

 
דפיברילטור ביתי של פיליפס 
  


            
חזרה לרשימה
מאמרים נוספים מאמרים נוספים
דפיברילטור מכשיר מציל חיים ניתן להפעלה על ידי כל אדם שעבר הדרכה מתאימה - חובה בכל בית ועסק‏
על פי החוק שנחקק בסוף שנת 2007, יש להציב דפיברילטורים לא רק במוסדות רפואיים, אלא בכל מקום ציבורי שיכולים להיות בו ברגע נתון למעלה מ-500 איש. כנסו לפרטים המלאים >>
זה הזמן לוודא שבביתך יש את כל הציוד הנחוץ כדי להתמודד עם מגוון רחב של סיטואציות
מה זה דום לב? מה הגורמים לדום לב והאם את/ה נמצא בקבוצת סיכון ללקות בדום לב? מה ניתן לעשות במקרה בו מזהים דום לב?

בטרם רכישת מוצר או תכשיר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך לגבי מטרות השימוש במוצר, אופן השימוש בו, תופעות הלוואי והאינטראקציה שלו עם תכשירים רפואיים אחרים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט / תזונאי / מרפא בעיסוק / רוקח ו/או מומחה מוסמך אחר.

כל אחד מספקי המוצרים באתר קובע את עלויות המשלוח בהתאם להחלטתו, ספק המוצרים רשאי לקיים מבצע באתר הכולל זיכוי וביטול דמי המשלוח. במידה וההזמנה כוללת מוצרים מספקים שונים ישלם המזמין דמי משלוח בגין כל הזמנה בנפרד בהתאם להחלטת הספקים השונים.
אין בשיחת הטלפון, לשם רכישת המוצר, משום ייעוץ מקצועי בתחום הנגישות. בכל מקרה של התלבטות לגבי מידת התאמת המוצר אנו ממליצים לקבל יעוץ מקצועי מיועץ נגישות מוסמך.

נבנה ע"י לוגייט טכנולוגיות