פצעי לחץ- מניעה וטיפול
באופן טבעי ככל שאנו מתבגרים, הגוף שלנו עובר שינויים פיזיולוגיים רבים. אחד השינויים הבולטים הוא האטה בקצב התהליכים הביולוגיים ובמערכת החיסון של הגוף וכתוצאה מכך גם תהליך ההחלמה של פצע פשוט עלול להיות ארוך מאוד – ובמקרים בהם לא מטפלים בפצע, הוא עלול לגרום לתופעות חמורות ואף קטלניות כמו
פצעי לחץ קשי ריפוי.
מה הם פצעי לחץ?
פצעי לחץ, המוגדרים במקרים רבים כפצעים קשי ריפוי, מאפיינים בעיקר מבוגרים סיעודיים, אך מופיעים לא אחת אצל צעירים המרותקים למיטה או
לכסא גלגלים, וכן אצל חולים במחלות שונות כמו סוכרת ומחלות נוירולוגיות.
פצעי לחץ הם פצעים כרוניים פתוחים, שנגרמים ברוב המקרים עקב אותו לחץ קבוע המופעל על אזורים בגוף במהלך שכיבה או ישיבה ממושכת מבלי שינוי תנוחה. הלחץ גורם להפרעה בזרימת הדם וכתוצאה מכך תאי רקמות העור והשריר באזור עליו מופעל לחץ אינם מקבלים חמצן ומזון וכתוצאה מכך מתים. בשונה מאוכלוסיה סיעודית אשר מתאפיינת בשכיבה או בישיבה ממושכת, גם חולי סוכרת חשופים לפצעים קשי ריפוי, המכונים כיבים סוכרתיים, ואלו נובעים מזרימה לקויה של הדם בעיקר בידיים וברגליים. כיבים ופצעים כרוניים יכולים להתפתח גם בקרב הסובלים ממחלות בכלי הדם הפריפריאליים ואנשים הסובלים מכוויות חריפות, ולמרות שאלו אינם מוגדרים כפצעי לחץ- התוצאה שלהם זהה.
מרבית פצעי הלחץ מתפתחים בפלג הגוף התחתון ובמיוחד בגב התחתון, אגן, עכוז (והחיבור לרגל), ירכיים, קרסוליים, עקבים וברכיים, אולם פצעי לחץ עלולים להתפתח גם במרפקים, עורף, שכמות וחגורת הכתפיים.
מניעת פצעי לחץ
מכיוון שתהליך ההחלמה של פצע לחץ קשה ריפוי עלול לארוך חודשים רבים, והוא מלווה בכאבים ותופעות קשות כמו ריחות לא נעימים והפרשות, הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה.
בשונה מאדם בריא ותפקודי שמשנה תנוחה באופן תדיר כשהוא חש בחוסר נוחות ובהתגברות הלחץ על אזורי הגוף, אדם המרותק למיטה או לכיסא גלגלים אינו מסוגל לשנות בעצמו את התנוחה, בין אם בעקבות המוגבלות התנועתית או עקב הפרעות בתחושה שמונעות ממנו לחוש את אותו לחץ. פרק הזמן הדרוש להיווצרות פצע לחץ הוא כשעתיים, ולכן השלב הראשון במניעה הוא סיוע אקטיבי בשינוי תנוחה של האדם המרותק בכל שעתיים בין אם הוא נמצא בבית, בית אבות או בבית חולים.. יש להקפיד על כך מסביב לשעון, כולל בשעות הלילה, ולדאוג שהתנוחה החדשה תשחרר את כל הלחץ שהופעל על הצד עליו שכב האדם.
בנוסף לעזרה האקטיבית ההכרחית, קיימים מגוון מוצרי תמיכה שמסייעים בפיזור הלחץ ובאוורור הרקמה הלחוצה באופן שמקטין את הסיכון לפתח פצעים. מזרון רגיל אינו מתאים לאנשים עם בעיית ניידות, ובשוק קיימים מגוון מזרונים מיוחדים העשויים מחומרים מתקדמים שמאזנים ומפזרים את הלחץ באופן שמונע פצעי לחץ, וכן מונעים לחות ורטיבות באזור הלחץ בזכות חדירות גבוהה של אוויר דרך החומר ממנו עשוי המזרון. לאנשים המרותקים לכסא גלגלים יש חשיבות רבה בשימוש ב
כריות לפצעי לחץ ומגנים ייעודיים היוצרים חלוקת לחץ נכונה ומתאימה, ומספקים תמיכה לאזורים המועדים ולפתח פצעים כמו המרפקים, עקבים, כפות הרגליים וגב תחתון.
ישנם דגשים מיוחדים למניעת פצעים בקרב חולי סוכרת והסובלים ממחלות הגורמות להפרעות בתחושה. ראשית יש לבדוק כי הנעליים תקינות ואין זיזים או בליטות העלולים לגרום לחיכוך וליבלות. כמו כן ישנם
מדרסים ורפידות ייעודיים המונעים את החיכוך המסוכן, למשל מדרסים לחולי סוכרת.
שמירה על היגיינה חשובה גם כן, וזאת בכדי למנוע מחיידקים ופתוגניים נוספים להתיישב על העור ולהמתין בסבלנות לפצע דרכו יוכלו לחדור ולגרום לזיהום. עם זאת חשוב ביותר אחרי כל מקלחת לייבש היטב את הרטיבות והלחות מכל הגוף. בנוסף מומלץ גם למרוח קרם גוף לשמירה על גמישות העור, אולם יש להקפיד להשתמש בקרם איכותי שייספג ולא ישאיר מרקם שמנוני.
טיפול בפצעי לחץ
ישנן ארבע דרגות של פצעי לחץ, ולכל דרגה הטיפול שונה. תמיד מומלץ להשקיע בטיפול מניעת פצעי לחץ אולם בכל המקרים בהם כבר התפתח פצע לחץ, הגוף "מבזבז" אנרגיה רבה בניסיון לסגור אותו ומפריש ללא הפסק נוזלים שמכילים חלבונים חיוניים, ובכך הגוף מפסיד כמות רבה של חלבון הנחוץ לסגירת הפצע. לכן, ישנה חשיבות רבה לתזונה עתירת חלבונים שמעלה את רמת האלבומין וכוללת
מזון רפואי ותוספי תזונה כמו אבקת חלבונים - אשר בלעדיהם יהיה קשה מאוד לרפא את הפצע.
גם האביזרים הנלווים, כמו מזרונים וכריות (לכסא הגלגלים), דרושים לתהליך הריפוי ותורמים לפיזור הלחץ באופן שמאפשר לפצע להרפא באין מפריע. במקרים בהם הפצע הזדהם דרוש גם טיפול אנטיביוטי במטרה להלחם בזיהום.
קיימים בשוק טיפולים נוספים המיועדים לפצעים בדרגות חומרה חריפות יותר, אשר מבוססים על מערכות ואקום בעלות פעולה כפולה: הן גם שואבות את ההפרשות מהאזור הדלוק, ובוזמנית מספקות לרקמת הפצע אספקת דם מוגברת המספקת מרכיבים פיזיולוגיים וחמצן הנחוצים לריפוי הפצע. כמו כן נעשה שימוש בסוגי חבישות מתקדמות המכילות חומרים פעילים המסייעים באופן אקטיבי לריפוי הפצע.
חשוב לזכור כי לכל סוג פצע נדרשת התייחסות טיפולית שונה, ולכן בכל מקרה בו מתגלה פצע לחץ, או פצע קשה ריפוי, יש לפנות באופן מידי לרופא שיאבחן את הפצע ויעניק את הטיפול המתאים ביותר.