מחלות ניווניות מתייחסות לבעיות רפואיות המחריפות לאורך זמן. הן כוללות סוגים רבים של מחלות, ביניהן מחלות ניוון שרירים הפוגעות בשרירי ההליכה. לפיכך, חולים רבים מוגבלים בתנועה. כיצד ניתן להקל עליהם ולשמור על איכות חייהם ככל הניתן?
מחלות ניווניות – סקירה כללית
מחלה ניוונית הינה מצב רפואי שגורם לרקמות או איברים בגוף להתדרדר לאורך זמן. יש לא מעט מחלות ניווניות ורבות מהן קשורות להזדקנות, או מחמירות במהלך תהליך ההזדקנות.
מחלות ניווניות עשויות להשפיע על מערכת העצמות,כלי הדם או הלב וכן מערכת העצבים המרכזית (המוח ועמוד השדרה). המחלות הניווניות השכיחות ביותר של כלי הדם הן יתר לחץ דם, מחלת לב כלילית ואוטם שריר הלב. מחלות נאופלזיות כוללות גידולים וסרטן. מחלות המשפיעות על מערכת העצבים כוללות פרקינסון ואלצהיימר.
חלק מן הסוגים הנפוצים ביותר של מחלות ניווניות הן סרטן, סוכרת, פרקינסון, אלצהיימר, דלקת מפרקים שגרונית ואוסטיאופורוזיס. מיליוני אנשים בעולם מושפעים ממחלות אלו. למעשה, ברוב המדינות, סוגים מסוימים של מחלות ניוון הן בעקביות בין הגורמים העיקריים לתמותה.
מחלות ניווניות נגרמות על ידי מגוון רחב של גורמים, כמה מהם תוצאה ישירה של בלאי רגיל של הגוף, בעוד אחרות מונצחות על ידי בריאות לקויה או אורח חיים לא בריא.
על הטיפול במחלות ניווניות
מחלות ניווניות רבות ניתן לרפא באמצעות תרופות מסוימות וטיפולים, אך למרבה הצער, יש עדיין לא מעט מחלות ללא טיפול. במקרים אלו, האפשרויות הזמינות נועדו להקל על התסמינים כדי לעזור לסובלים מהן לשמור על איכות חייהםותפקודם זמן רב ככל שניתן, ובמקביל להאט את התפתחות והחמרת המחלה.
לכמה מחלות ניווניות, כגון סוגים מסוימים של סרטן,יש למעשה טיפול. מחלות אחרות, כגון פרקינסון ואלצהיימר, אינן ניתנות לריפוי. הטיפול במצבים אלו נועד לשלוטבתסמינים ככל האפשר. למשל,מלבד נטילת תרופות, חולי אלצהיימר יצטרכו גם לבצע מגוון של שינויים באורח החיים כדי לעזור להם להתמודד עם המחלה. שינויים אלו כוללים שמירהעל תזונה בריאה, פעילות גופנית באופן סדירועריכת שינויים בבתיהם. בתיהם של החולים באלצהיימר צריכים להיות פשוטים מאוד. רופאים ממליצים כי בתיהם יכללו רק את הרהיטים הבסיסיים, פחות מראות, ויש לנקוט אמצעי בטיחות נוספים.
הטיפול במחלות הפוגעות בשרירי ההליכה
מחלות ניוון שרירי ההליכהגורמותלנזק מתמשך ואובדן תאי שריר המוביליםלחולשה. ישנם סוגים רבים של מחלות ניוון שרירים, והן פועלות בדרכים שונות הגורמות לאובדן מסת שריר תפקודית. ניוון שרירי, טרשת אמיוטרופית צידית (ALS), מיאסטניה גראביס, ומחלות תורשתיות או נרכשות אחרות גורמות להתנוונות שרירים. התסמינים של מחלת ניוון שריריםמתאפייניםבחולשה מתקדמת בקבוצת השריר הנגוע.
במקרים מתקדמים בהם נגרם נזק נרחב, פעולות יומיומיות עבור החולה הן מסובכות ומורכבות, ועל כן יש צורך להתאים עבורו עזרים ואביזרי תנועה וניידות.אביזרים אלו נועדו בעיקר לחולים במחלה ניוונית הפוגעת בשרירי ההליכה, במערכת היציבה ושיווי המשקל, כמו כן חולים במחלות ניווניות אחרות המתקשים להתנייד באופן עצמאי, תוך שהם מפחיתים את הסיכוי לנפילות.
עזרים ואביזרים אלו יכולים לשמש את החולה באופן קבוע או רק בסיטואציות מסוימות, ולכן חשוב לבצע אחת לתקופה הערכה של מוגבלותו על מנת להבחין מבעוד מועד בהתדרדרות אם תהיה, וכן להתאים לו אביזרים הולמים. להלן מספר עזרים נפוצים שיכולים להקל על התניידות ושמירה על איכות חיים, לפי רמת חומרתם.
מקל הליכה
מקל הליכה הינו אביזר עזר בסיסי הנמצא בשימוש נרחב, וברוב המקרים הוא האביזר הראשון שיעשה בו שימוש במקרים של חוסר יציבות וקושי בהליכה. המקל מאפשר הליכה בטוחה ויציבה ומסייע בהפחתת העומס מהרגליים והוא מוחזק ביד אחת בלבד. ישנם
דגמים טלסקופיים המאפשרים כיוונון גובה המקל, דגמים בעלי בסיס רחב עם ארבע מוטות בסיס לייצוב ההליכה והישענות בטוחה על המקל, וכן דגמים רבים נוספים.
הליכון
בדומה למקל הליכה, גם הליכון נועד להליכה בטוחה ויצובה, אך בשונה ממנו הוא מוחזק בשתי הידיים. נעשה שימוש בהליכון בקרב חולים בעלי מוגבלות תנועתית רחבה יותר. גם הליכונים מגיעים במגוון דגמים המתאימים לצרכים שונים של החולים, ביניהם הליכון קבוע המהווה פתרון תנועה אידאלי ונוח לתפעול עבור אנשים המתקשים בהליכה, הליכון המתאים להליכה מחוץ לבית בשל גלגלים קדמיים גדולים המונעים זעזועים, ובמצבים מתקדמים יותר ניתן להיעזר בהליכון חשמלי הכולל גם אפשרות העמדה שמקלה על החולה בחיי היומיום.
כיסא גלגלים
במקרים בהם החולים מתקשים ללכת, לנוע ולשבת באופן עצמי, ניתן להסתייע בכיסא גלגלים. השימוש בכיסא גלגלים מצריך גם התאמת ביתו של החולה, בין היתר התאמת פתחי החדרים, הנמכת שקעי חשמל ומפסקי תאורה וכדומה. הכיסאות השונים יכולים להתאים לצרכים רבים של החולים, וחשוב לבחור את הכיסא הנכון שיאפשר תנועה עצמאית ככל הניתן. בין הדגמים ישנו כיסא גלגלים המותאם בצורה אופטימלית באמצעות גב מתקפל וידיות טלסקופיות, כיסא גלגלים ממונע רב תכליתי המאפשר שינוי זווית המושב, רגליות מתרוממות ועוד שינויים המתאפשרים בשליטת כפתורים. כמו כן, ישנו כיסא חשמלי עם מטפס מדרגות מכל סוג בין אם ישרות, ספירליות או עם סיבוב.
מאפשרת התניידות נוחה, ללא כל מאמץ, ממקום למקום, גם לטווחים רחוקים. ישנן
וניתנות לנשיאה קלה גם בתחבורה ציבורית וברכבים בשעת הצורך, קלנועיות חשמליות רגילות ליחידים ואף
שיכולות לשמש 2 אנשים בעת ובעונה אחת (או לשמש אדם ושקי קניות או ציוד).