whatsapp
מה הקשר בין ריפוי בעיסוק לבין ניידות בבית?
מה הקשר בין ריפוי בעיסוק לבין ניידות בבית?

מה הקשר בין ריפוי בעיסוק לבין ניידות בבית?

למרות השירותים החשובים שהם מספקים, אנשים רבים אינם יודעים מה בדיוק עושים מרפאים בעיסוק (Occupational Therapy)? 
ננסה לשפוך אור על השאלה, ולהבין מה הקשר בין ריפוי בעיסוק לבין ניידות בבית.

מרפאים בעיסוק הם אנשי מקצוע מורשים בתחום הבריאות והשיקום שעובדים עם אנשים בכל הגילאים עם בעיות נפשיות, פיזיות, התפתחותיות, חברתיות או רגשיות כדי לפתח, להחלים או לשמור על כישורי חיים ועבודה. מרפאים בעיסוק עוזרים לשפר את איכות החיים של מיליוני אנשים ברחבי העולם מדי שנה. הם משיגים זאת באמצעות הערכה אינדיבידואלית של היכולות הפיזיות והקוגניטיביות של המטופל יחד עם התערבויות מיוחדות לשיפור יכולות אלו כמו לדוגמה תרגילי מיומנות, טיפול קוגניטיבי, הדרכה ולימוד כיצד להשתמש בציוד עזר לביצוע משימות יומיומיות ועוד.

למרפא בעיסוק תפקיד מכריע בסיוע למטופליו להחזיר או לשפר את יכולתם לבצע פעילויות יומיומיות, כולל להסתובב בבית בבטחה ובאופן עצמאי. 
כאשר מדובר בניידות בתוך הבית, מרפא בעיסוק עשוי לבצע את המשימות הבאות:

הערכה אינדוידואלית: 

הצעד הראשון הוא להעריך את רמת הניידות הנוכחית של המטופל, היכולות הגופניות וכל מגבלה או אתגר שהוא עלול להתמודד איתו בזמן שהוא מסתובב בבית.

הערכה סביבתית: 

מרפא בעיסוק יעריך את סביבת הבית של המטופל כדי לזהות מחסומים וסכנות פוטנציאליים שעשויים להשפיע על ניידותו. זה יכול לכלול הסתכלות על פריסת הבית, נוכחות של מדרגות, ריצוף לא אחיד, סידור הרהיטים וכל גורם אחר שעלול להפריע לתנועה.

מכשור, ציוד ואביזרי עזר: 

מרפאים בעיסוק עשויים להמליץ ולספק הדרכה על השימוש בציוד ואביזרי עזר שיכולים לשפר את הניידות בתוך הבית לדוגמה: מקל הליכה, הליכון או רולטור, כסא גלגלים, ידיות אחיזה, מעלון מדרגות ועוד שיעזרו למטופל לנוע בבטחה.

אימון הליכה: 

מרפאים בעיסוק משתמשים בתרגילים וטכניקות שונות על מנת לעבוד עם המטופל על שיפור אופן הליכה ושיווי המשקל שלו כדי לעזור לו ללכת בצורה יציבה ובטוחה יותר.

טכניקות העברה: 

מרפאים בעיסוק יכולים ללמד את המטופל ומשפחתו כיצד לעבור בבטחה בין משטחים שונים, כגון כניסה ויציאה מהמיטה; כיצד לסובב את הרגליים לצד, להסתייע במשטח קרוב ולקום לעמידה בצורה יציבה. העברה מכיסא או אמבטיה בצורה בטוחה ועוד.

מניעת נפילות: 

הפחתת הסיכון לנפילות מהווה מוקד משמעותי עבור מרפאים בעיסוק. מניעת נפילות מתבצעת בשילוב של גורמים פיזיים, תרגול פונקציונלי, והתערבות בסביבה הביתית המשפרים את יכולת הניידות. מרפא בעיסוק יוכל להמליץ על שינויים בסביבה הביתית וללמד את מטופליו אסטרטגיות שונות המסייעות במניעת נפילות.

שינויים בבית: 

במידת הצורך, מרפא בעיסוק מציע שינויים ספציפיים בבית כדי לבצע התאמה לצרכי הניידות של המטופל, כגון התקנת רמפה למדרגות, הרחבת פתחים עבור נגישות לכסא גלגלים, או סידור מחדש של רהיטים לתנועה טובה ובטוחה יותר.

שימור אנרגיה וקצב: 

מרפאים בעיסוק יכולים לספק הדרכה לגבי טכניקות שימור אנרגיה באמצעותן המטופל יוכל לבצע פעילויות באופן שימזער עייפות ויחסוך אנרגיה.

לימוד והכשרה: 

מרפאים בעיסוק לעתים קרובות מלמדים לא רק את המטופל אלא גם את בני משפחתו / המטפל אסטרטגיות וטכניקות ניידות כדי להבטיח שכל המעורבים מודעים לשיטות העבודה המומלצות להתניידות בבית בבטחה.

אימון פונקציונלי: 

מרפאים בעיסוק מתרגלים עם המטופלים אימון פונקציונלי המחקה פעילויות מהחיים האמיתיים כדי לשפר את הניידות והעצמאות הכללית שלהם.
התרגול מתמקד בחיזוק השרירים הדרושים לתמיכה בתנועה, ובשיפור הקואורדינציה בין חלקי הגוף, כך שהמטופל יהיה מוכן ויכול לבצע פעילויות בבטחה.
 
 
מטרתו של מרפא בעיסוק היא להעצים אנשים להיות עצמאיים ככל האפשר בזמן תנועה בבתיהם, לשפר את איכות חייהם ולקדם את הבטיחות. 
הכרחי להתאים את הבית לצרכיו של מטופל בעל מוגבלות בניידות או בתנועה, בין אם מדובר בתהליך שיקום, התמודדות עם נכות או במצב סיעודי.
 
להמשך קריאה >

עלה לאתר בתאריך 18 בינואר 2024 / נכתב ע"י נעמה יפת    
חזרה לרשימה
מאמרים נוספים מאמרים נוספים
מטפס מדרגות זחל לעלייה במדרגות מאפשר נגישות מלאה בתוך הבית ומחוצה לו. בעוד שמעלית או מעלון מדרגות לא ניתן להוציא מהבית, הרי שאת המתקן הזה ניתן לנייד בקלות ולהפעיל אותו בצורה קלה גם במקומות אחרים.
רמפות לכיסאות גלגלים הינן מוצרים חשובים עבור אותם אנשים המתקשים בהליכה, אולם הן יכולות לתת תועלת חשובה ביותר גם לבתי עסק רבים, שטרם הפכו את העסקים שברשותם לנגישים. באמצעות פעולה פשוטה של רכישת רמפה לכיסא גלגלים ושל פעמון ומדבקה מיוחדים,
בשנת 2005 תוקן חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות והוסף פרק הנגישות הקובע את החובה להנגיש מבנים תשתית וסביבה. אבל בפועל, לצערנו, המציאות של אנשים בעלי מוגבלויות בישראל שונה.
בעמוד זה תמצאו מידע אודות הסוגים השונים של המעלונים, הדרך הנכונה לבחור מעלון, הדגשים החשובים לגבי ההתקנה שלו ועוד - על-מנת שתוכלו להבין האם מעלון כסא או מעלון משטח הוא פתרון ההנגשה הרלוונטי עבורכם.

בטרם רכישת מוצר או תכשיר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך לגבי מטרות השימוש במוצר, אופן השימוש בו, תופעות הלוואי והאינטראקציה שלו עם תכשירים רפואיים אחרים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט / תזונאי / מרפא בעיסוק / רוקח ו/או מומחה מוסמך אחר.

כל אחד מספקי המוצרים באתר קובע את עלויות המשלוח בהתאם להחלטתו, ספק המוצרים רשאי לקיים מבצע באתר הכולל זיכוי וביטול דמי המשלוח. במידה וההזמנה כוללת מוצרים מספקים שונים ישלם המזמין דמי משלוח בגין כל הזמנה בנפרד בהתאם להחלטת הספקים השונים.
אין בשיחת הטלפון, לשם רכישת המוצר, משום ייעוץ מקצועי בתחום הנגישות. בכל מקרה של התלבטות לגבי מידת התאמת המוצר אנו ממליצים לקבל יעוץ מקצועי מיועץ נגישות מוסמך.

נבנה ע"י לוגייט טכנולוגיות