דליפת שתן אצל נשים
דליפת שתן בקרב נשים הינה תופעה ששכיחותה גבוהה ביותר. הנתונים מראים כי אם עד גיל 65, כ- 3% סובלות מדליפת שתן בלתי רצונית, מגיל 65 ואילך הנתון מטפס ומגיע ל- 30%. קיימות חמש סיבות בעדן נשים רבות סובלות מדליפת שתן. מקור כל סוג דליפה שונה, ולכן גם הטיפול משתנה בהתאם לגורם דליפת השתן:
שלפוחית שתן רגיזה (דליפת שתן בדחיפות)
שלפוחית שתן רגיזה, או דליפת שתן בדחיפות, הינה הסיבה השכיחה ביותר לבריחת שתן. במצב זה נשים חשות צורך להטיל את מימיהן ותוך כדי ההליכה לשירותים הלחץ בשלפוחית השתן מתעצם עד כדי שהן אינן מסוגלות לשלוט וחלק מהשתן דולף. הסיבה לכך היא שאפילו כמות מועטה של שתן גורמת לדופן השלפוחית להתכווץ בעוצמה גבוהה שמתגברת על הלחץ של הסוגר והתוצאה היא דליפת שתן.
הטיפולים במקרה זה מבוססים על תרגול התנהגותי בו המטופלת נכנסת לשירותים באופן יזום בפרקי זמן משתנים. בנוסף טיפול תרופתי שמפחית את עוצמת ההתכווצות של דופן שלפוחית השתן. הבעיה עם תרופות אלו הן תופעות הלוואי שכוללות: יובש בפה, בעיניים ובנרתיק, בלבול, דופק מהיר ועצירות.
דליפת שתן במאמץ
נשים הסובלות מדליפת שתן במאמץ חוות דליפה בעת שיעול, צחוק או כל פעילות שמעלה את הלחץ התוך בטני. גורם הסיכון המרכזי לדליפת שתן במאמץ הוא מה שמכונה "לידות נרתיקיות מכשירניות", כלומר לידות בעזרת וואקום ומלקחיים שגורמים לפגיעה עצבית או שרירית ברצפת האגן.
תחילה הטיפול מתמקד בפיזיותרפיה מיוחדת שמתמקדת
בחיזוק שרירי רצפת האגן. טיפול נוסף הוא החדרת טבעת תומכת נרתיק אשר מונעת בריחת שתן. במידה וטיפולים אלו לא עוזרים קיימת אופציה של כירורגיה זעירה בהרדמה מקומית ששיעור הצלחתה עומד על 85%.
דליפת שתן מעורבת
דליפת שתן מעורבת הינה מצב משולב של דליפה בדחיפות (שלפוחית שתן רגיזה) ושל דליפת שתן במאמץ והיא נפוצה ביותר. הטיפולים המקובלים לדליפת שתן מעורבת מבוססים על שילוב הטיפולים לדליפת שתן בדחיפות ולדליפת שתן במאמץ.
דליפת שתן כתוצאה של מלאות יתר
בריחת שתן כתוצאה של מלאות יתר מאפיינת בעיקר נשים בגילאים מבוגרים, כאשר מנגנון ההתרוקנות של שלפוחית השתן אינו תקין. ישנן שתי סיבות עיקריות למצב זה: צניחה של איברי האגן שגורמים לשלפוחית לזוז ממקומה, או בעיה עצבית באזור האגן ושלפוחית השתן.
הטיפול בשני המקרים שונה: אם מקור הבעיה הוא בצניחת אברי אגן אז יש לשקם את רצפת האגן ולהחזיר את האיברים למקומם באמצעות טבעת שמקבעת את אברי האגן, או אופציה הכירורגית שכוללת מגוון ניתוחים לשיקום רצפת האגן. באשר לטיפול בדליפה שמקורה במלאות יתר בעקבות ליקוי עצבי, לצערנו אין עדיין טיפולים ממוקדים, יעילים ומספקים דיו לבעיה, וטיפול תומך ו
מוצרי ספיגה מאפשרים לנשים אלו להנות מאיכות חיים טובה.
דליפת שתן בגלל מצב פונקציונאלי
במקרים של דליפת שתן בגלל מצב פונקציונאלי הבעיה אינה נעוצה בשלפוחית השתן. מדובר על נשים שסובלות מבעיית ניידות ואינן יכולות ללכת בעצמן לשירותים, או נשים עם בעיות קוגניטיביות, ולמרות שהשלפוחית משדרת את תחושת הצורך להתרוקן- בעקבות קושי בניידות או מצב קוגניטיבי ירוד האשה מגיעה למצב של אי שליטה.
למרות שהבעיה במקרים אלו אינה נובעת מליקוי בשלפוחית, נשים אלו מוגדרות כסובלות מדליפת שתן ומטופלות בהתאם. הפתרונות הם בעיקר פתרונות תומכים המבוססים על מוצרי ספיגה, קטטרים ושיפור הנגישות לשירותים.
ומה אם הטיפול לא עובד?
למרות הטיפולים המוצעים כמעט לכל סוג של דליפת שתן, מצב בו אשה מתגברת על דליפת השתן לחלוטין זו לא תמיד משימה בת השגה, ולכן מוצרי ספיגה הם אמצעי חשוב המאפשר לנהל חיים תקינים. תחום מוצרי הספיגה עבר מהפיכה בשנים האחרונות וכיום אפשר למצוא מוצרים מבוססי טכנולוגיות מתקדמות כמו:
חיתולים, פדים ו
מכנסוניםיעודיים לדליפת שתן אשר אינם מורגשים, וחשוב לא פחות- אינם נראים על הבגדים.
כמו כן, נשים רבות המקבלות טיפול תרופתי סובלות בעקבותיו מתופעות לוואי קשות, מפסיקות את התרופות ופונות לטיפולים אלטרנטיביים. עיקר הטיפולים הטבעיים במקרים של דליפת שתן מבוססים על תערובות צמחים סיניות, דיקור סיני ותוספי תזונה שכוללים מגנזיום, ויטמין C, ויטמין B ואומגה 3.