whatsapp
מחלות ריאה ודרכי נשימה
מחלות ריאה ודרכי נשימה

העיקר ה(ב)ריאות - מחלות ריאה ודרכי נשימה

ישנן מחלות ריאה רבות עם גורמים רבים, ביניהם גורמים סביבתיים וגורמים גנטיים. ריכזנו לפניכם שלוש מחלות ריאה ודרכי נשימה, את הגורמים למחלות וכן את דרכי הטיפול האפשריים לכל מחלה.
 
הריאות הן איבר הנשימה העיקרי שלנו, שתפקידו העיקרי הינו לשאוף את האוויר בכדי לקלוט חמצן ולפלוט פחמן דו חמצני. החמצן עובר אל מערכת הדם, ואילו התאים בגוף זקוקים לחמצן כדי להתפתח ולפעול כשורה.ישנן מספר מחלות ריאה, ובכתבה זו בחרנו להתמקד בשלוש מהן: אסתמה, COPD ויתר לחץ דם ריאתי עורקי.

אסתמה

אסתמה, או בשמותיה הנוספים קצרת או גנחת, היא מחלה ריאתית כרונית, חסמתית והתקפית, המתבטאת ברגישות יתרה של הסמפונות לגירויים. זוהי מחלה שכיחה מאוד, המתפרצת בקרב כ-10% מהילדים, ופי שניים בקרב בנים לעומת בנות, ואילו במבוגרים היא מופיעה בכ-4%-5% מהאוכלוסייה. אז מהי אסתמה? למעשה, ריר המופרש מקנה הנשימה חוסם אותו ומקשה על הוצאת אוויר. התקפי אסתמה מתבטאים בקוצר נשימה, נשימה כבדה, שיעול כרוני וצפצופים. ההתקפים משתנים, הם עשויים לא להופיע כלל למשך תקופה, או לעתים התקפים חמורים מאוד מצריכים הנשמה של החולה.

מה הגורמים לאסתמה?

ישנם שני סוגים של מחלת האסתמה. הנפוצה ביותר היא האסתמה האלרגית, והיא מתפרצת לרוב בגילאים צעירים וקשורה למחלות אלרגיות אחרות. הסוג השני הינו האסתמה הפנימית, הנפוצה יותר בקרב מבוגרים והיא מופיעה בדרך כלל עקב מחלה זיהומית של דרכי האוויר העליונות. במקרים מסוימים, חולי האסתמה בעלי מאפיינים של שני הסוגים הללו. גורמי הסיכון למחלה עשויים להיות קשורים לרקע גנטי, נשים שאינן מניקות וחשיפה לגירויים שונים כמו עישון, אבק, זיהום אוויר ועוד.

מה התסמינים של המחלה?

ברוב המקרים, התקף אסתמה מאופיין על ידי קוצר נשימה, שיעול וצפצופים וכן נשימה כבדה. בתום ההתקף השיעול יהיה מלווה בליחה. כאשר המחלה מחריפה, ההתקפים מופיעים בתדירות גבוהה יותר ולמשך זמן ארוך. בהתקף בלתי נשלט, אין תגובה למרחיבי סמפונות ולכן זהו התקף מסוכן המצריך פינוי מיידי לבית חולים.

כיצד מטפלים באסתמה?

הטיפול במחלת האסתמה ממוקד בדרך כלל במרחיבי סמפונות, סטרואידים וחמצן בשאיפה.
ניתן לטפל בהתקפים באמצעות מרחיבי סמפונות קצרי טווח: וונטולים, אירובנט והריקלין, או ארוכי טווח: פורדילוסרבנט.
במקרים הקשים יש צורך בהזרקה או בהנשמה מלאכותית.
הטיפול הקבוע במחלת האסתמה תלוי ברמת החומרה שלה. ישנן תרופות מרחיבות סמפונות או סטרואידים הנלקחים בשאיפה. ישנם משאפים המכילים סטרואידים או משאפים משולבים גם עם מרחיבי סמפונות.
חולי אסטמה יכולים להיעזר גם במכשיר מלח טיפולי. המכשיר מטהר את האוויר ומעשיר אותו במלחים, ובכך מביא להקטנה של כמות האבק בחדר, סילוק עשן וכן אוויר נעים לנשימה. נמצא כי באסתמה ברונכיאלית הושגו תוצאות חיוביות.
 

COPD– מחלת ריאה חסימתית 

מחלת ה-COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), הינה קבוצה של מחלות כרוניות מתקדמות המתבטאות בהיצרות הדרגתית של דרכי הנשימה. היא מובילה לכך שדרכי האוויר נחסמים באופן חלקי, עד לחסימה בלתי הפיכה של דרכי הנשימה הגורמת לקשיי נשימה. היא שונה מאסתמה בכך שהיא בלתי הפיכה או הפיכה באופן חלקי. למחלת ה-COPD שני סוגים: אמפיזמה (נפחת), המאופיינת בעיקר בהרס של בועיות הריאה ובאיבוד האלסטיות הטבעית של הריאה. הסוג השני הינו ברונכיט, שהינה דלקת כרונית של הסמפונות המתבטאת לרוב בעיבוי דפנות דרכי הנשימה ובהיווצרות ליחה מוגברת. לשתי המחלות ביטוי דומה ופעמים רבות הן מופיעות יחד, החולים בתסמינים האלו מאובחנים כחולי COPD.

מה הגורמים ל-COPD?

הגורם העיקרי למחלה הינו עישון סיגריות, בין אם בעבר ובין אם בהווה, ולכן היא נחשבת למחלת מעשנים. ככל שמעשנים יגמלו מעישון בשלב מוקדם יותר, כך יפחת הסיכון להתפרצות המחלה. גורמים נוספים היכולים להתפתחות המחלה הינם שאיפה של כימיקלים או חומרים מגרים, חשיפה לזיהום אוויר או שאיפת אבק ממושכת.

מה התסמינים של המחלה?

מחלת ה-COPD מאופיינת בקוצר נשימה, לחץ בחזה, צפצופים ושיעול כרוני שלעתים מלווה בליחה, ותסמינים אלו מופיעים לאחר שכבר נגרם נזק מהותי לריאות. המשמעות היא שהחולים אינם מודעים להתפרצות המחלה, וירגישו בתסמינים רק לאחר החמרה משמעותית. רוב החולים במחלה הינם מעל גיל 40.

כיצד מטפלים ב-COPD?

כיום לא קיים טיפול המרפא את מחלת ה-COPD, והנזק שנגרם לריאות הינו בלתי הפיך. עם זאת, הטיפולים הקיימים נועדו להקל על הסימפטומים ובכך לשפר את איכות חייהם של החולים במחלה. התרופות כוללות מרחיבי סמפונות, סטרואידים ולעתים אנטיביוטיקה. החולים יכולים להיעזר בטיפולי חמצן וכן טיפולים פיזיותרפיים לשיקום הריאות.

שימוש במחול חמצן

במקרה של מחלה חסימתית קשה, החולה מתקשה לשאוף כמות מספקת של חמצן, ועל כן שימוש במחולל חמצן מסייע מאוד להקל על תהליך הנשימה.
ללא מכשיר חמצן, הנשימה קשה מאוד והחולה מתאמץ מאוד כדי לספק לעצמו את כמות החמצן הנחוצה לו. השימוש בחמצן מקל על תהליך הנשימה ומאפשר לחולים לבצע פעולות רבות שלא הצליחו בעבר.
כמו כן, השימוש בחמצן אצל חולי COPD חשוב מאוד למניעת החמרת המצב ומניעת התפתחות אי ספיקת לב, ולכן עליהם להשתמש במחולל חמצן במהלך היום והלילה ככל שניתן.

יתר לחץ דם ריאתי עורקי          

יתר לחץ דם ריאתי עורקי, ובשמה הלועזי Pulmonary Arterial Hypertension (PAH) הינה מחלה המובילה להיצרות בכלי הדם העורקיים המובילים לריאות. כתוצאה מכך ישנה עלייה בלחץ הדם, החדר הימני של הלב נפגע וישנן הפרעות קשות בתפקוד הלב. זו מחלה נדירה והיא שונה מיתר לחץ דם רגיל.

מה הגורמים ליתר לחץ דם ריאתי עורקי?

ישנם שני סוגים של המחלה ולהם גורמים שונים:
  • יתר לחץ דם ריאתי ראשוני: סוג זה הינו נדיר יותר, והוא מופיע לרוב בקרב צעירים. סוג זה נגרם בעקבות סיבה גנטית או ללא גורם ידוע.
  • יתר לחץ דם ריאתי משני: סוג זה נפוץ יותר מאשר הסוג הראשוני. יתר לחץ הדם הריאתי קשור למחלה אחרת, לרוב בריאות או בלב. סוג זה נגרם בעקבות מומי לב-ריאה מולדים, מחלות רקמת החיבור, מחלות כבד, דלקת כלי הדם, תרופות רעלנים ועוד גורמים רבים ושונים.
 

מהם התסמינים של המחלה?

למחלה זו אין תסמינים קליניים ספציפיים, והתסמין העיקרי הינו קוצר נשימה לאחר מאמץ. ככל שהמחלה מתפתחת, כך היא מופיעה בהדרגה גם לאחר מאמץ קל. תסמינים נוספים אינם ייחודיים למחלה זו, והם יכולים לכלול עייפות, כאב בחזה, דופק מואץ, כאב בטן בצידה הימני, חוסר תיאבון. כשהמחלה מחמירה, תסמינים נוספים עשויים לכלול סחרחורת (במיוחד בזמן פעילות גופנית), התעלפויות, התנפחות הרגליים והקרסוליים, צבע כחלחל בעור ובשפתיים.
 

כיצד מטפלים ביתר לחץ דם ריאתי עורקי?

למרות שלא ניתן לרפא את המחלה, ישנם אמצעים בעזרתם ניתן לחיות טוב יותר עם המחלה.
ראשית, יש להימנע ממאמץ המוביל לקוצר נשימה. כמו כן, חל איסור להימצאות בגבהים וכן יש להימנע מטיסות ללא הצטיידות בחמצן. בהתאם לחומרת המחלה וקשיי הנשימה, ניתן להעניק לחולה אחד מן הטיפולים הבאים: טיפולים קונבנציונליים הכוללים תרופות נוגדות קרישה או טיפול במכשיר חמצן באמצעות צינור אפי, חוסמי סידן הנלקחים דרך הפה, תרופות ספציפיות לטיפול ביתר לחץ דם ריאתי, ובמקרים חמורים בהם הטיפול התרופתי לא עוזר, נבדקת האפשרות של השתלת לב או ריאה.
 
 
למידע נוסף ולרכישת מגוון מכשירי נשימה – צרו קשר בטל' 072-2159090 או דרךהאתר, ואנחנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותכם.
 
 
        
חזרה לרשימה
מאמרים נוספים מאמרים נוספים
המלח מכיל נתרן וכרום, שני מינרלים אשר אחת מתכונותיהם הינה ספיחה של נוזלים. מכיוון שמרבית המחלות המדוברות מאופיינות בלא מעט נוזלים, הרי שאם אותם מינרלים נשאפים אל תוך הגוף פנימה, הם סופחים אליהם את הנוזלים (ביחד עם החיידקים ועם הווירוסים) ופותחים את דרכי הנשימה
סיפאפ משדרג בצורה כמעט בלתי נתפסת את איכות החיים של המשתמשים בו. הם ישנים לא מעט שעות רצופות בלילה, הם קמים רעננים ומוכנים ליום חדש, הזיכרן שלהם מתפקד בצורה הרבה יותר טובה, הם הרבה יותר מרוכזים וכמובן פחות עצבניים
מהי מחלת ריאות חסימתית? מהי מחלת ריאות רסטרקטיבית? התסמינים של מחלת ריאות חסימתית ורסטרקטיבית, טיפול במחלות ריאה באמצעות מחולל חמצן, איך עובד מחולל החמצן?
סיפאפ הוא פתרון שהומצא במיוחד עבור אותם אנשים הסובלים מתסמונת דום נשימה בשינה והוא פועל בשיטה של הזרמת אוויר קבועה ישירות אל מערכת הנשימה של המטופל. הדבר מתבצע באמצעות מכשיר שמזרים את האוויר דרך מסיכה מיוחדת אל פיו ואפו של המטופל

בטרם רכישת מוצר או תכשיר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך לגבי מטרות השימוש במוצר, אופן השימוש בו, תופעות הלוואי והאינטראקציה שלו עם תכשירים רפואיים אחרים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט / תזונאי / מרפא בעיסוק / רוקח ו/או מומחה מוסמך אחר.

כל אחד מספקי המוצרים באתר קובע את עלויות המשלוח בהתאם להחלטתו, ספק המוצרים רשאי לקיים מבצע באתר הכולל זיכוי וביטול דמי המשלוח. במידה וההזמנה כוללת מוצרים מספקים שונים ישלם המזמין דמי משלוח בגין כל הזמנה בנפרד בהתאם להחלטת הספקים השונים.
אין בשיחת הטלפון, לשם רכישת המוצר, משום ייעוץ מקצועי בתחום הנגישות. בכל מקרה של התלבטות לגבי מידת התאמת המוצר אנו ממליצים לקבל יעוץ מקצועי מיועץ נגישות מוסמך.

נבנה ע"י לוגייט טכנולוגיות